5 дестинации за зимен отдих в България

  • 5 дестинации за зимен отдих в България
    5 дестинации за зимен отдих в България

След около месец настъпва астрономическата зима.

Вероятно някои от вас ще предпочетат да стегнат куфарите за дните около празниците, затова ще ви дадем няколко идеи за зимна почивка в България.

1. Трявна

Градът е в сърцето на България. Тук има много какво да се види – часовникова кула, „Старото школо“, Къщата музей на Петко и Пенчо Славейкови, Даскаловата къща, Музея за азиатско и африканско изкуство, читалището, сградата на Общината, гърбавият мост, мостът с фигури, представящи възрожденските занаяти и пр.

В свободното си време може да похапнете от прочутата гъбена чорба в Трявна или да изпиете кафе на пясък. Ако седнете в кафенето до „Старото школо“, ще ви дадат грамота за майсторството на пиене. От Трявна може да отскочите до Велико Търново и Габрово, до Дряново и Дряновския манстир, Боженци, Торбалъжи. Така че няма да е скучно.

2. Велико Търново

Градът предлага много атракции на своите гости, музеи, картинна галерия, улица на занаятите – „Самоводска чаршия“, ресторанти, дискотеки и барове. Сред музеите, които може да посетите са музей „Възраждане“, музей „Затвор“, като това са места, свързани с възрожденската и новата история на България.

Наблизо до тези обекти е и читалище „Надежда“, където е коронясан цар Фердинанд. В Търново, също предлагат кафе на пясък – в шекерджийницата на „Самоводската чаршия“. Опитайте пестил, бяло сладко, захарни фигурки, захаросани ябълки и балсуджук.

Разгледайте Никополис ад Иструм – римско селище на ветерани, намиращо се до днешното село Никюп. Посетете „Преображенския манастир“, „Петропавловския манастир“, село Хотница, известно със своите баби, пеещи фолклор и праисторическите си обекти.

3. Златоград

Прекрасно място в Южна България, близо до границата ни с Турция и Гърция. Има красив етнографски комплекс в центъра, около който са построени множество хотели за удобство на туристите. Тук ще видите възстановени много традиционни за Българското възраждане занаяти. А при късмет, може да опитате и от местното чеверме – запазена марка на града. При желание може да отскочите до Александруполис или някой друг голям град в Северна Гърция.

4. Шипково

Селището е по един от склоновете на Западния дял на Стара планина. Тук е развито лечение с минерална вода, поради наличието на много извори с лечебни свойства. Мястото е отлично за почивка от напрежението и стреса. Наблизо са Троян и Ловеч, така че може да отскочите до занаятчиите за троянска керамика или кожени изделия от Покрития мост.

5. Вършец

Също в подножието на Стара планина е град Вършец. Той е свързан с балнеолечението още отпреди векове. Любителите на изкуството могат да разгледат художествената галерия. Ако не са ви необходими културни развлечения, то може да се отдадете на водни процедури или да се разходите из планината.

Изборът, как да прекарате зимната си почивка, е ваш, но се надяваме да сме помогнали при взимането на решение, къде ще прекарате времето около празниците.