5 хотела, които са били затвори

  • 5 хотела, които са били затвори
    5 хотела, които са били затвори

Има някакво любопитство в хората по отношение на места като затворите - скрити от очите на обществото, място за наказание и разкаяние на престъпници, свръзано със случаи на жестокост, несправедливост и смели бягства. 

Обикновеният човек не може да си представи какво е да се окажеш на подобно място, камо ли да изкараш години вътре, и тази емоция е използвана от предприемачи по света, за да захрани туристическия бизнес.

В различни страни различни поправителни институции днес функционират като хотели, хостели или места за забавление на територия, където е имало всичко друго, освен разпускане и добро изкарване.

Може би тази ирония е другата причина, поради която бившите затвори днес привличат посетители.

Ето 5 бивши затвора, в които можете да нощувате без да се налага да ви осъждат. 

1. Hotel Het Arresthius

Роермонд, Холандия

35432

Затворът от 19-и век, който прекратява функционирането си като такъв през 2007 г., днес е бутиков хотел, който приютява туристи. Неговите 105 килии са превърнати в стаи с модерна мебелировка, а атмосферата като цяло е освежена, въпреки че вратите и затворническите коридори поддържат стария му вид.

Създателите на хотела са демонстрирали креативност по отношение на имената на четирите луксозни стаи и са ги нарекли Затворникът, Адвокатът, Директорът и Съдията.

В хотела има още градина, сауна, няколко бара и кафене с голяма тераса.

2. Clink78 Hostel

Лондон, Англия

35433

Викторианското съдилище на 200 години може да предложи не само добро настаняване, но и интересна история. В тези съдебни зали е работил Чарлз Дикенс, докато е писал „Оливър Туист“, а на същото място двама от състава на пънк-рок бандата The Clash са били осъдени на глоба за стрелба по гълъби с въздушна пушка. В наши дни хостелът е с модерен интериорен дизайн, с бар в мазето и кухня, в която всеки може да си сготви нещо сам. Мястото може да приеме над 500 души в единични или общи стаи, някои от които са истински килии.

3. Langholmen Hotel

Стокхолм, Швеция

35436

Този затвор на остров, в близост до Стокхолм, е известен с това, че е последната институция, в която е изпълнена смъртна присъда в Швеция, преди тя да бъде забранена през 1921 г. Въпреки това Ланхолмен е бил функциониращ затвор чак до 70-те години на 20-и век.

В наши дни той вече е хотел със стаи в малките, но удобни килии. Хотелът предлага възможност за организиране на романтични вечери с шоколад, вино и плодове, както и да прекарате един ден като затворник и накрая да опитате затворническата супа за вечеря. Локацията разполага със собствен музей, в който можете да разберете повече за 250-годишната история на затвора

4. Den Gamle Arrest Hotel

Рибе, Дания

35437

Наричан е Стария затвор, защото е построен в далечната 1546 г. като резиденция на служител в катедралата. След това е бил девическо училище през 1841 г., а по-късно е използван като затвор между 1891-1989 година.

Днес в приземния етаж има магазин за дрехи, а в мазето, където е била тъмницата, се продават свещи. На втория етаж има няколко килии-стаи, където може да се спи, а на последния етаж има още по-удобни стаи с изглед към града. Мястото предлага още бар и градина с красиви рози, а стената около Ден Гамле все още е нашарена със затворнически надписи.

5. Karostas Cietums Military Prison

Лиепаха, Латвия

35435

Този военен затвор е останал непроменен от самото си построяване и сега е отворен за преспиване през летните месеци. Построено още от царско време, това място е всичко друго, но не и луксозно. Това всъщност не е идеята, защото бившият затвор не е нито хотел, нито хостел. Там хората отиват, за да изпитат волята и емоциите си, като живеят живота на затворници в продължение на 12 часа. Други варианти са да играят ролята на пазачи, а има и ВИП програма, в която посетителите стават жертва на фалшив арест, разпит и затворнически обяд в стола.