5 интересни факта за Венецианския карнавал (част 2)

  • 5 интересни факта за Венецианския карнавал (част 2)
    5 интересни факта за Венецианския карнавал (част 2)

Нека се потопим в света на Венецианския карнавал. За първи път той е споменат през 1094 г., но след като Наполеон завладява Венеция, той забранява този празник той не се провежда за почти 200 години. Традицията бива възродена през 1979 г. 

Ето и няколко интересни факта за това грандиозно събитие

1. В миналото маските се носели не само по време на карнавала, използвали се от мошеници и крадци

Някога във Венеция имало специална „култура на маските“. Гражданите можели да ги носят не само по време на тържеството, но и в определени делнични дни. Маските били забранени за носене в църквата, през нощта и по време на чумни епидемии. Много венецианци започнали да злоупотребяват с правото да покриват лицата си и, използвайки анонимността, безнаказано извършвали нечестни действия. Престъпниците се събирали, извършвали обири и дори организирали преврати. В резултат властите приели закон, който забранявал носенето на маски извън празниците.

2. Традицията да криеш лицето си има таен смисъл

През XIII в. венецианците използвали карнавални маски, за да общуват и да се забавляват с хора от простолюдието. В края на краищата, по време на карнавала, не се прилагали обичайните правила на ежедневието и благоприличието: и проспериращ жител на града, и беден човек можели да правят каквото си поискат. Също така по време на тържествата не било прието да се работи. Ако човек бъде хванат на работа, той можел да бъде вързан и завлечен в църквата, където е принуден да пие вино, докато не припадне.

3. Доктор Чума всъщност е съществувал

Днес по време на карнавални празненства можете да намерите доста необичайна и плашеща маска, която не е нито театрална, нито класическа. Това е маската на чумния лекаря. Чумната епидемия е една от най-големите катастрофи във Венеция, отнела живота на голяма част от населението. По време на епидемията лекари, посещаващи болни от чума, носели такава маска с нос, наподобяващ човка. Този дълъг нос бил необходим, за да могат да се слагат различни ароматни масла и чесън: вярвало се, че така ще се предпазят от инфекция. Освен това чумните лекари носели дълги черни наметала от гладка тъкан, а в ръката си имали специални пръчици, за да не докосват пациентите с ръце.

4. Не е задължително да носите скъп костюм или рокля от Ренесанса

Много туристи смятат, че за да присъстват на карнавала, ще трябва да похарчат много пари за костюм. Всъщност, за да се присъедините към тържеството, е достатъчно просто да си купите маска или наметало по улиците на Венеция, тъй като те се продават на всяка стъпка и струват не повече от 5-10 евро. Освен това ще имате страхотен сувенир като на подарък. Можете също да си направите маска със собствените си ръце: провеждат се много такива майсторски класове, като един час струва около 50 евро. 

5. Забавлението продължава 18 дни

Карнавалът няма ясни дати. Маскарадният период е обвързан с Великден и се променя всяка година, но продължителността на празника остава непроменена – 18 дни. Освен това карнавалът винаги започва в събота и завършва в последния вторник преди поста – този ден се нарича Дебел вторник. Разбира се, днес карнавалът е повече събитие за туристите: в името на това събитие повече от 500 000 души от цял свят идват във Венеция.