5 интересни факта за Венецианския карнавал (част 1)

  • 5 интересни факта за Венецианския карнавал (част 1)
    5 интересни факта за Венецианския карнавал (част 1)

Нека се потопим в света на Венецианския карнавал. За първи път той е споменат през 1094 г., но след като Наполеон завладява Венеция, той забранява този празник той не се провежда за почти 200 години. Традицията бива възродена през 1979 г. 

Ето и няколко интересни факта за това грандиозно събитие

1. Думата „карнавал“ има доста неочакван превод

През Средновековието този празник е бил провеждан от църквата в началото на Великия пост преди Великден. От там фразата „карне, вале!“ може да се преведе като „месо, довиждане!“, защото след празненствата вярващите забравят за месните ястия за 40 дни. Оттогава е останала традиция да се наричат всички маскарадни празници карнавали.

2. Маските могат да бъдат разделени на два вида

Едните са маските на италианската комедия, а другите са класическите маски, появили се по време на развитието на карнавалната традиция.

3. Посещението на венециански карнавал не е много скъпо

Много туристи се колебаят да посетят Венеция по време на карнавала, вярвайки, че цените през този период скачат до небето. Всъщност карнавала във Венеция е извън пиковия сезон и цените са по-ниски, отколкото през лятото. Дори няколко дни преди началото на фестивала можете спокойно да намерите приемливи за местните стандарти стаи или апартаменти в близост до центъра. Същото важи и за цените в кафенетата – те са стандартни. Скъпи са билетите за различни концерти и балове, които се провеждат в древни дворци. Цената на посещението им достига 2800 евро на човек, но не е необходимо да ги посещавате, защото по време на карнавала можете да се заредите с емоции, като просто се разхождате из града и посещавате безплатни събития.

4. Ако все пак искате да направите трайно впечатление с костюма си, можете да го наемете

За тези, които не са удовлетворени от маска за 5 евро, градските ателиета са готови да предложат индивидуално шиене на карнавални костюми. Подобно облекло ще струва от 800 до 4000 евро, защото за производството му ще са необходими месеци. Във Венеция обаче отдаването под наем на ръчно изработени костюми е широко разпространено. Цените за наем варират от 100 до 500 евро на ден. По-добре е обаче предварително да резервирате костюм, като изпратите мерките си в студиото и внесете депозит от 50 евро. При пристигането си във Венеция можете да получите тоалета директно до хотела. Освен това недалеч от площад „Сан Марко“ има стара работилница за шиене на костюми и изработка на маски, където можете да научите всички тънкости на изработката на тези незаменими атрибути на карнавал.

5. По време на празника е обичайно да се избира най-красивата „булка”

Един от акцентите на карнавала е The Feste Delle Marie. В него участват 12 от най-красивите венецианки на възраст от 18 до 28 години. След триумфалното шествие на площад „Сан Марко“, гражданите избират „Мария на годината“. Днес това е само едно от карнавалните развлечения, които са предназначени да насърчават интереса на туристите, но в миналото The Feste Delle Marie е имал благотворителна цел. На този ден 12-те най-красиви момичета от бедни семейства получавали зестра, събрана с помощта на дарения от граждани и благородни дожи. През 943 г. великолепната церемония почти завършила с трагедия: пиратите нахлули на празника и откраднали 12-те булки заедно с бижутата. За щастие, жителите на Венеция успели да освободят всички момичета и в чест на победата бе учреден фестивалът The Feste Delle Marie, тъй като според легендата именно това име носели по-голямата част от отвлечените момичета.