5 изумителни места, където трябва да бъдете в точния момент

  • 5 изумителни места, където трябва да бъдете в точния момент
    5 изумителни места, където трябва да бъдете в точния момент

Светът е огромно и интересно място, пълно с изумителни природни явления, скали, водопади, градове... Един живот не стига да се види всичко.

Следват няколко дестинации, които са по-различни от Венеция, Ниагара или пустинята Сахара. Това са места, които трябва да посетите в точно определен момент - или въобще няма смисъл да ги посещавате.

Цъфтящата пустиня

Цъфтящата пустиня е природен феномен, който се случва в пустинята Атакама в Чили. Макар през повечето време да е класическа пустиня, веднъж на няколко години Атакама се покрива с ярки цветове. Това се случва между септември и ноември, ако дъждовете са били необичано силни. Влагата "пробужда" заспалите семенца на около 200 вида цъфтящи растения, повечето от които се срещат само тук. Снимка можете да видите горе.

*

Монтерей и загадката на пеперудената вихрушка

Всяка година пеперудата монарх поема на епично 5000-километрово пътешествие в САЩ. Първото място, където спират ятата, е тихоокеанското крайбрежие на щата Калифорния и по-точно малкото градче Монтерей. Всяка година през месец октомври евкалиптовите дървета в местността се покриват с хиляди пеперуди и оранжево-черната им окраска буквално запълва хоризонта. Крехките насекоми остават в това убежище до месец февруари, когато сякаш по някаква непонятна за нас команда напускат мястото едновременно и се отправят още по на юг.

Научете още за невероятните пътешествия на пеперудата монарх (+ снимки).

*

Вечната гръмотевична буря край Кататумбо

Името на това природно явление може и да води на мисълта, че няма как да го изпуснете, но за да видите Вечната гръмотевична буря край река Кататумбо във Венецуела, трябва да сте тук около час след залез. Заради специфични климатични особености, в района, където реката се влива в езерото Маракайбо, има бури 160 дни годишно, 10 часа дневно с 280 мълнии на час. 

Научете още за вечната буря.

*

Горящият водопад в Йосемитите

Всеки знае, че водата не гори, но в Йосемитите, САЩ има един водопад, който носи индианското име Конската опашка. Този водопад е сезонен - появява се само в края на зимата и началото на пролетта. Ако искате да видите "огнената вода", трябва да се молите за хубаво време, което да предизвика интензивно топене на ледовете, както и да си намерите хубаво място по залез - защото само тогава слънчевите лъчи се пречупват така, че водата да изглежда сякаш гори.

Прочетете още за Горящия водопад (+ снимки).

*

Северното сияние

Северното сияние е едно от най-невероятните природни явления, които можете да наблюдавате. Ако искате да го видите обаче, сте оставени на милостта на природата. Северното сияние обича да си играе на криеница, затова останете поне седмица в района за наблюдение, а най-добре - две. Най-големи са шансовете ви от края на август до края на ноември и през февруари-март. Но истината е, че никой не може да даде никакви гаранции кога ще се появи сиянието.

Научете още за Северното сияние (+ снимки).