5 красиви пещери на територията на България

  • 5 красиви пещери на територията на България
    5 красиви пещери на територията на България

На територията на България се намират някои уникални природни забележителности, които човек задължително трябва да посети поне веднъж в живота си.

Точно такива забележителности са множеството пещери, разположени на територията на родината ни. Ето и малко информация за някои от най-внушителните сред тях:

1. Дяволското гърло

Тази пещера се намира в Родопите, близо до Триград, като е класифицирана като пропастна, поради факта, че се е формирала след пропадане на земните пластове. Името си е получила заради формата на изхода, който наподобява дяволска глава. Основната ѝ част се състои от огромна зала, в която може да бъде видян най-високият подземен водопад на Балканите. Освен това, тук зимува и най-голямата колония на пещерен дългокрил прилеп на Балканския п-ов. Според легендата пък, именно това е пещерата, в която Орфей се спуска, за да търси своята любима Евридика.

5 красиви пещери на територията на България
Снимка: bg.wikipedia.org

2. Ягодинската пещера

Тази пещера също се намира в Родопите, само на 3 км. от село Ягодина. Дълга е цели 9 км., като има 3 нива и поддържа постоянна температура от 6°C. Интересното при нея е, че входът и изходът и са изкуствено прокопани, а вътре са открити вещи, сочещи, че мястото някога е било обитавано от майстори-грънчари. Във вътрешността на пещерата могат да бъдат видени множество сталактити, сталагмити и сталактони, а също и т. нар. “леопардови кожи”, които представляват различно оцветени скални късове. Мястото е добре организирано за туристически посещения, като пред пещерата има ресторант и паркинг.

5 красиви пещери на територията на България
Снимка: bg.wikipedia.org

3. Магурата

Магурата е една от най-големите пещери в България, като общата дължина на галериите ѝ достига 2.5 км. Намира се в Северозападна България, на около 18 км. от Белоградчик. В близост до пещерата се намира най-голямото по площ вътрешно езеро в страната ни – Рабишкото езеро. Интересен факт е, че в едно от разклоненията на Магурата се произвежда пенливо вино, тъй като условията там са много близки до тези в областта Шампания във Франция.

5 красиви пещери на територията на България

4. Съева дупка

Съева дупка се счита за една от най красивите пещери в България. Намира се в Стара планина, близо до ловешкото село Брестница и е леснодостъпна. Името ѝ произлиза от факта, че по време на османското владичество  двамата братя-близнаци Съю и Сею са я използвали за укритие. Дължината и достига 205 м., а температурата във вътрешността ѝ е средно от 7°C до 11°C. Пещерата се състои от 5 зали, като в една от тях акустиката е много добра, поради което в нея се изнасят концерти. Тук могат да бъдат видени различни пещерни образувания, като сталактити, сталагмити, сталактони, дендрити и хеликтити, като най-големият сталактит е с обиколка 60 метра.

5 красиви пещери на територията на България
Снимка: bg.wikipedia.org

5. Снежанка

Пещерата Снежанка се намира на 5 км. от град Пещера, като в нея могат да бъдат видени едни от най-красивите ледникови форми на територията на страната ни. Състои се от няколко зали, като в една от тях, наречена Вълшебната зала (изградена от снежнобял кристал), природата е създала фигурка, приличаща на приказната героиня Снежанка. Оттук произлиза и името на пещерата, която е труднодостъпна. В случай, че искате да я посетите, добре е да знаете, че единственият път към нея минава през стръмна пътека.

5 красиви пещери на територията на България
Снимка: bg.wikipedia.org

Очаквайте “Още 5 красиви пещери на територията на България”.