Особености на живота в Швейцария

  • Особености на живота в Швейцария
    Особености на живота в Швейцария

Швейцария е интересна страна, в която животът протича по доста по-различен начин от този на Балканите, с който ние сме свикнали.

Въпреки че има някои значителни разминавания в културата и разбиранията на италианската, немската и френската ѝ част, все пак съществуват общовалидни правила, които могат да изненадат всеки чужденец. Ето кои са най-странните сред тях:

Жилищата

Едно от нещата, които могат да изумят нас, българите, е начинът по-който швейцарците са разрешили проблемът с прекалената консумация на енергия. Поради факта, че повечето жени в страната са домакини, които си стоят вкъщи и приготвят обяд около 11-12 часа, за никого в страната не е изненада, че именно в 11 часа всеки ден токът спира, но само за най-енергоемките уреди. Оказва се, че за да се избегне натоварване на електрическата мрежа, точно тези уреди (като перални, сушилни и т.н.) са свързани отделно и в уречения час просто им се дърпа шалтера.

Друг интересен прийом, свързан отново с жилищните сгради е, че за тези от тях, които нямат шумоизолация, важи правилото водата на тоалетната да не се пуска през нощта, за да не се смущава сънят на съседите.

Цените

Малко известен факт е, че тук цената на месото е в пъти по-скъпо, в сравнение с това в България. Поради това, често живеещите в пограничните райони купуват месо от чужбина. Държавата, обаче, е въвела ограничение и в момента човек не може да пренесе през митницата повече от 1 кг. Като цяло в страната не само месото е скъпо, а също и останалите продукти, най-вече тези, в производството на които е участвал човешки труд.

Особености на живота в Швейцария

Магазини на самообслужване

Човешкият труд наистина е доста скъп тук, и може би поради тази причина има места, които са на самообслужване. Така например съществуват бензиностанции, които работят без служители. На самите колонки са поставени машини, в които след поставяне на кредитна или дебитна карта (или пари в кеш) и след даване на достъп до сметката, можете сами да си заредите бензин.

По идентичен начин стоят нещата и със закупуването на билет за влак. Това също трябва да бъде направено чрез машина, намираща се на жп гарата. В случай, че не успеете да се справите, може би като на чужденци ще ви бъде простено, но внимавайте да не се случи втори път, защото законите тук са железни, а санкциите големи.

В Швейцария има много места, от които могат да бъдат вземани разни неща под наем, като се определя дата, на която трябва да бъдат върнати. Ако тази дата се падне в някой от почивните дни, обикновено отново това става на самообслужване. Звучи странно и определено е доста неприложимо по нашите ширини.

В големите вериги магазини пък можете да си вземете устройство за сканиране на стоките и да се самообслужите, без да се налага да се редите на опашка.

Освен магазините на самообслужване, тук съществуват и ферми, от които можете собственоръчно да си наберете плодове и цветя. На всеки ред има забити флагчета, които указват докъде е брано. След като приключите с брането и вие трябва да ги преместите до мястото, на което сте стигнали.

Особености на живота в Швейцария

Законът и проституцията

Тук тази древна професия е абсолютно легална за всички, навършили 18 години. Естествено, съществуват редица закони и ограничения. Най-важното е да се упражнява доброволно и независимо. За целта има определени райони и часови отрязъци, през които проститутките да се изявяват.

За Швейцария можем да кажем, че е страна с много ниска престъпност. Съвсем в реда на нещата е да си получите загубения портфейл с непокътнато съдържание.