5 легендарни книжарници, които да посетите

  • 5 легендарни книжарници, които да посетите
    5 легендарни книжарници, които да посетите

Навсякъде, където има книги, атмосферата е специална – топла, уютна, тайнствена, примамлива, обещаваща. Но има книжарници по света, които ще накарат книгоманиаците да се разтреперят, а неизкушените да преосмислят отношението си към книгите.

 

Ще ви представим пет невероятни книжарници, заради които си заслужава човек да пропътува хиляди километри:

Книжарница Лело, Порто, Португалия

Тя е една от най-старите в Португалия и се намира в центъра на Порто. Книжарницата е на две нива, свързани с огромно, извито, червено стълбище (ако сте били в Галерия Лафайет в Париж, ще се досетите откъде е черпил вдъхновение архитекта на Лело), чиито парапети са направени от дърво и са украсени с уникални дърворезби. По колоните ще видите бронзови баралефи на известни португалски писатели. Части от тавана също са с богата дърворезба, а слънчевата светлина залива меко рафтовете с книги и посетителите, защотопрозорците са с уникални стъклописи.

Научете още за книжарница Лело.

9644

*

Книжарница Selexyz Dominicanen в Маастрихт, Холандия

През 2007 г. в Маастрихт се появява първата в Холандия книжарница в църква – Selexyz Dominicanen.Готическата църква, превърната в храм на книгите, е построена през 1294 г. Принадлежала е на Доминиканския орден. През 1794 г. армията на Наполеон решава, че е по-богоугодно да я използва за военни целии си я присвоява.След това – дали защото смята, че има лоша карма или поради далеч по-важни причини – управата на Маастрихт решава да я използва за съхранение на градския архив. По-късно красивата готическа църква изпада до положението на обикновен склад. А още след това се използва като гараж за велосипеди. Докато една от най-големите вериги книжарници вХоландия не решава да поправи тази несправедливост и да върне на църквата първоначалните й функции – на място за извисяване на духа, търсене на знание, вяра и отговори на важни въпроси.

Научете повече за книжарница Selexyz Dominicanen.

9736

Книжарница Шекспир и Ко, Париж, Франция

Книжарница „Шекспир и Ко” отваря врати през 1913 г. на улица „Одеон” в Париж. Нейна собственичка е Силвия Бийч – американка, емигрирала от Ню Джърси във френската столица. Тя бързо става притегателен център за писатели като Езра Паунд, Ърнест Хемингуей и Джеймс Джойс. От „Шекспир и Ко” посетителите могат да закупят или просто да заемат книги. Самата Силвия Бийч намира подслон на писатели, изпаднали в нужда, урежда им публикации във френски списания и вестници, търси финансиране, за да издава нови книги. Тя публикува и първото издание на „Одисей” на Джеймс Джойс през 1922 г. 

Научете повече за книжарница Шекспир и Ко.

10578

*

Московският дом на книгата, Москва, Русия

Районът около улица Новий Арбат в Москва е популярен с книжарниците си. Тук се намира Московският дом на книгата (Московский дом книги) – най-голямата книжарница в цяла Русия. Книжното царство има повече от половинвековна история. Освен че продава книги, организира празници, фестивали, благотворителни акции. В Московския дом на книгата има и литературно кафене, където над чашка кафе можете да се насладите на любимо четиво, да се срещнете с известни автори, да послушате музика на живо вечер или да ползвате безплатния wi-fi. Работи до 23 часа.

Открийте още интересни места в Москва.

28869

*

Книжарница Ел Атенео, Буенос Айрес, Аржентина

Една от най-уникалните книжарници в света – Ел Атенео в Буенос Айрес. Разположена е в сградата на някогашния театър Гран Сплендид с 1050 места. Архитектурата на сградата е изцяло запазена. Стенописите, кариатидите и всички малки, изящни детайли – също. Сцената, страничните джобове, служебните помещения, червената завеса, балконите и ложите – всичко е съхранено. Само че главни герои в представлението вече 13 години са книгите, читателите и писателите. Там, където преди са били местата за публиката, сега има рафтове с книги. Естествено, архитектите са помислили за читателите и из цялата сграда има удобни столове и осветление, за да може човек да поседне и да разгледа някоя интересна книга. Кафенето, разположено на сцената, примамва освен със спокойствието и възможността да се видят редица испански знаменитости на перото и сцената, и с вкусните си сладкиши, ястия и напитки.

Научете повече за книжарница Ел Атенео.

10140