5 легендарни подводни градове

  • 5 легендарни подводни градове
    5 легендарни подводни градове
  • 5 легендарни подводни градове
    5 легендарни подводни градове
  • 5 легендарни подводни градове
    5 легендарни подводни градове
  • 5 легендарни подводни градове
    5 легендарни подводни градове
  • 5 легендарни подводни градове
    5 легендарни подводни градове

Човешките цивилизации са оставили невероятно архитектурно наследство навсякъде по света, част от което и до ден-днешен продължава да се изследва и тълкува от науката.

Какво остава тогава за тези находки, които се намират на десетки метри под водата? Някои от най-забележителните постижения на човечеството все още са скрити от туристи, заради настоящата си локация, и най-вероятно ще си останат там, като истински подводни музеи. Вижте кои са те.

32890

Пирамидите на Йонагуни-Джима

Япония

Пирамидите под водата близо до японския бряг отдавна предизвикват полемика в научните среди относно произхода си, защото част от учените настояват, че те сами са се появили там. Предвид как изглеждат въпросните сгради, високи по 76 метра, тази теория не изглежда състоятелна. Предполага се, че те са били построени около 10 хиляди години пр.Хр., а днес са любима забележителност за гмуркачите в района.

32892

Лъвският град

Китай

Този град в езерото Киандао е считан за най-впечатляващият подводен в света. Размерите му са повече от внушителни - колкото 62 футболни игрища, а останките там са като един голям музей под водата. Лъвският град днес се намира на 25-40 метра от повърхността на езерото, след като местността е била умишлено наводнена през 50-те, за създаването на язовир. Въпреки това, мястото е една от основните туристически дестинации на Китай.

32894

Порт Роял

Ямайка

Прочутото сборище на пирати е било като Студентски град на 17-и век – пиене, леки жени и избухване по цяла нощ. Мястото е било легендарно, заради купонджийския си дух, легендите са го величаели като „най-греховният град на света“, а завършекът е повече от епичен. През 1692 г. ужасно земетресение изпраща Порт Роял в океана, а около 2 хиляди души губят живота си. Днес градът е на 13 метра под водата, а археолозите постоянно вадят от него запазени артефакти, като по-голямата част от тях все още са на дъното.

 32893

Дварка

Индия

Под водата на залива на Камбай се намира древният град на бог Кришна, който е бил считан за мит векове наред, преди да бъде открит през 2000 г. Според легендата Кришна е имал великолепен град от над 70 хиляди дворци от злато и сребро, който е потънал в океана. Днес руините са на дълбочина от 40 метра под морското равнище в пристанището на днешна Дварка. Изящните геометрични форми на останките и продължават да удивяват учените, които смятат, че градът на дъното всъщност е митичната Дварка.

 32891

Дворецът на Клеопатра

Египет

Учените считат, че под водата близо до бреговете на град Александрия е дворецът на легендарната Клеопатра. Смята се, че градът е потънал след земетресение преди 1500 години. От мястото са били извадени над 140 артефакта, а учените смятат, че в обекта са открили и кралските покои и гробницата на Клеопатра, храм на богинята Изида, както и древен музей.