5 любопитни факта за Южна Корея (част 1)

  • 5 любопитни факта за Южна Корея (част 1)
    5 любопитни факта за Южна Корея (част 1)

Южна Корея е страна с богата и пъстра култура, като в наши дни в нея успешно съжителстват вековната мъдрост на даоизма и манията по най-новите технологии. Въпреки че корейците харесват западния начин на живот, те все пак са запазили много от своите ритуали и порядки, които често ни изглеждат странни. 

В следващите редове сме в подготвили няколко любопитни факта за Южна Корея, които може би е в изненадат, но и ще ви покажат какви са животът и привичките на хората там. Ето ги и тях: 

1. Пластичната хирургия 

Резултати от социологически проучвания сочат, че една на всеки пет жена в Южна Корея се е подлагала на пластична операция. В страната подобни процедури се считат за нещо обичайно и нормално. Много често абитуриентите получават като подарък от родителите си пари за пластична операция. Сред най-популярните процедури са избелването на кожата, премахването на родилни белези и промяната на формата на очите. Интересен факт е, че пластичната хирургия не е популярна само сред жените – много мъже също се подлагат на корекции. 

2. Зрението 

Много южнокорейци са късогледи още от ранна детска възраст и затова носят очила или контактни лещи. Проблемите им се задълбочават от многото четене и постоянното взиране в екрана, което натоварва и изморява очите. Но тези проблеми не ги спират в начинанията им. 

3. Образованието 

Южнокорейците са една изключително ученолюбива нация. Освен това в страната е много престижно да работиш в сферата на образование и един обикновен учител взима заплата от около 2500 долара на месец, а ако работи в по-висша институция или в частно училище, може да печели милиони. 

4. Задължителната военна служба 

По закон всеки мъж между 18 и 35 г. е длъжен да служи 21-24 месеца в армията (21 за пехотата, 23 за флотата и 24 месеца за пилотите). Военната служба е задължителна за всяка обществена прослойка и може да бъде избегната само ако мъжът е допринесъл за доброто име на страната на международно ниво. 

5. Компютърните игри – официален спорт

Южна Корея е меката на киберспортовете. В края на миналия век появата на стратегическата игра „Старкрафт” завинаги промени образа на компютърните съревнования. Играчите в Корея се превърнаха в истински звезди. Днес те имат спонсори и хиляди фенове, а състезанията се провеждат в огромни зали пред хиляди зрители. В Корея видеоигрите са истински спорт, който изисква „сериозни тренировки и отдаденост”. Такива турнири се провеждат с играчи и отбори от цял свят и са на изключителна почит в страната.