5 места за гмуркане край Созопол

  • 5 места за гмуркане край Созопол
    5 места за гмуркане край Созопол

Гмуркането е от онези занимания, които или изобщо не практикуваш, или определят целия ти ваканционен живот. И не само ваканционен.

Та ако още не си навлязъл в дълбокото, можеш да го направиш по няколко начина.

Ако никога преди не си пробвал да се гмуркаш, добра идея е да започнеш с пробно гмуркане, което ще ти даде реална представа за оборудването, принципите и магията на дайвинга. 30% от Земята е суша. Направи първи стъпки в останалите 70% от нашия свят и за пръв път ще разбереш какво е да дишаш под вода и да се носиш в безтегловност като във воден космос!

Събрали сме няколко страхотни места за гмуркане край Созопол - ако след пробното гмуркане си решил да изкараш първо нивоpen Water Diver), което ти позволява да се гмуркаш до 18 метра заедно с друг водолаз и чрез което ще придобиеш знания как безопасно да покоряваш дълбокото синьо.

41496

Къде и защо да се потопиш - чети и си записвай!

Подводната каменна гора край Созопол

41497

Ако това лято си в настроение да пътуваш във времето вместо в пространството, няма грижи. Достатъчно е да се гмурнеш само на 20 метра дълбочина, за да се върнеш 70 милиона години назад – при вкаменени дървета край Созопол, на метри от остров Свети Иван. Бонус ниво са многобройните котви, амфори и керамика в района.

Залив Свети Стефан 

41499

Скалният бряг е впечатляващ на повърхността, но гмурнеш ли се, подводните скали иогромната древна котва ще те карат да не спираш да откриваш. Дълбочината тук е до 20 метра.

Остров Свети Иван 

41495

Това е едно от най-живите места, където край теб преминават пасажи от риба и други морски обитатели. Подводният пейзаж интересни каменни струпвания и пукнатини, наподобяващи пещери. Дълбочина до 20 метра.

Змийски остров  

41500

Гмуркането край Змийския остров си заслужава заради красивите червени скали. И тук всякакви морски обитатели са твои подводни спътници.

Гмуркане при потънали кораби 

41498

Гмуркането при потънали кораби в България и по света става все по-популярно. То е като обикалянето по изоставени села – едновременно е вълнуващо и малко зловещо. Останките от някогашния живот на палубата на плавателните съдове са твоите малки открития.

Някои от потъналите кораби край Созопол, до които можеш да се гмурнеш, са френският товарен параход „Жак Фресине“ (потънал през 1929 г., дълбочина до 25 м), българският „Родина" (потънал през 1941 г. дълбочина до 40 м), американският „Мопанг“ (потънал през 1921 г., дълбочина до 32 м), турският „Сафак“ (потънал през 1942 г., дълбочина до 16 м), румънският „Пелеш“ (потънал през 1941 г. Дълбочина 30 м). За тези приключения ще ти е нужно второ ниво Advance Open Water, което ще те научи на знания, нужни за покоряване на потънали обекти на повече от 18 м дълбочина!

Готов ли си вече да откриеш и останалите 70% от нашата планета?

Програмата за начинаещи e Discover Scuba Diving на Bulgarian Diving Academy. Нея и всички останали нива можеш откриеш в сайта им тук.