Подводен музей на амфорите откриват в Кипър

  • Подводен музей на амфорите откриват в Кипър
    Подводен музей на амфорите откриват в Кипър

Нов дайвинг парк с хиляди амфори ще бъде отворен през март 2015 г. край Ларнака, Кипър.

Кипърският град Ларнака вече е любима дестинация на гмуркачите от цял свят заради потъналия кораб Зенобия, намиращ се на около 40 м под водата от 1980 г. Към него от тази пролет се прибавя още една притегателна точка – подводен парк с останки от древни амфори, разположени в богатите на морски живот води край селцата Пила и Ороклини.

Амфорите са били важна част от древната търговия. В тях древните гърци и римляни пренасяли вино и зехтин. Край бреговете на Кипър са открити стотици съвсем здрави амфори, оцелели от корабокруширали в древността кораби. Сред тях са корабът Кирения от 4-ти в.пр.Хр. с 380 запазени съда, както и корабът Мазотос с над 500 амфори, произведени на гръцкия остров Хиос.

31405

В подводния парк на амфорите ще има точни копия на 16 разновидности, открити в морето около Кипър. Копията са изработени от местни грънчари. Освен че ще бъдат атракция за туристите, новопотопените амфори ще способстват за обогатяването на подводния живот. 

За разлика от гмуркането при корабокруширали кораби, за които се изискват повече умения и водолазна екипировка, гмуркането при парка с амфорите ще може да се осъществява само с шнорхел и ще бъде достъпно за повече посетители.