5 неща, които да не правим в Япония (част 1)

  • 5 неща, които да не правим в Япония (част 1)
    5 неща, които да не правим в Япония (част 1)

Япония е красива и интересна страна, наситена с много история и култура.

Там обаче обичаите и привичките на местните се различават изключително много от тези, с които ние сме свикнали. Затова ви подбрахме списък с неща, които е препоръчително да не правите, когато посетите страната на изгряващото слънце.

1.
Не носете обувки на закрито

Ако ви поканят на гости в Япония, веднага събуйте обувките си, когато прекрачите прага. В България имаме същата традиция, така че това не е толкова странно за нас, но за разлика от тук, в страната на изгряващото слънце това правило се спазва и в някои ресторанти и различни публични места като храмове, училища и болници. Най-лесният начин да се ориентирате е по оставените редици от обувки пред входовете, така че спокойно – вътре ще получите удобни чехли, с които да се разходите.

2. Не си духайте носа на публични места

Да се изсекнете на публично място в Япония се смята за изключително грубо, затова си намерете тоалетна, баня или друго скрито място, където да се погрижиш за носа си.

3. Не оставяйте бакшиш

За разлика от западния свят, където бакшишът е символ на благодарност и е почти задължителен, в Япония няма такава традиция. Нещо по-интересно – той дори може да се приеме като обида. Независимо дали сте в ресторант или кафене, ако оставите дребни на масата, не се учудвайте, ако сервитьорът ви догони, за да ви ги върне.

4. Не говорете гръмогласно в градския транспорт

Бъдете максимално кратки, тихи и дискретни – такива са японските привички, докато се използват мобилни телефони на публично място. Докато пътувате в градския транспорт, ще забележите, че всички са на смартфоните си, слушат музика, гледат клипове или чатят, но разговорите по телефона са изключително редки.

5. Не сочете с пръст

Да сочите с показалец към хора или предмети в Япония се смята за грубо и неприлично. Вместо да използват пръст, японците използват жест, обисващ дъга с длан нагоре, за да привлекат вниманието върху нещо, което искат да ви покажат. Също така не използвайте клечките си за ядене, за да сочите наоколо, докато се храните – това също е проява на лоша култура.