5 неща, които да НЕ правите в Чехия

  • 5 неща, които да НЕ правите в Чехия
    5 неща, които да НЕ правите в Чехия

Чехия е чудно място за любителите на всякакъв вид забавления – от пиенето на бира, през ходенето на театри и концерти, та до посещението на нощни клубове или обиколки на пражките потайности в търсене на призраци. Сигурни сме, че и на вас ще ви хареса. С оглед на личната ви безопасност и добро прекарване обаче, ви съветваме да се запознаете с 5 неща, които да не правите в Чехия.

Не говорете на руски и не носете тениски с надпис СССР

Чехите никак не обичат руснаците, руския език и всичко, свързано със СССР. Повечето от тях едва ли ще покажат по някакъв начин, че езикът, който говорите, ги дразни, но и няма да ви приемат и изслушат много възторжено. (Ако пък срещнете подпийнала хулиганска групичка по-късно вечерта, сваляйте тениската с надпис „СССР” и я мятайте в храстите.)

Не се опитвайте да говорите и на чешки с непознати, ако не го знаете добре. Французите може и да се радват на опитите да говорите на техния език, колкото и неуспешни да са, но чехите ще предпочетат да им кажете каквото имате за казване на английски.

Не се доверявайте на непознати

Да се каже, че чехите са отворени за непознати и много гостоприемни, е доста преувеличено. Трябва да мине доста време и наистина да се сближите с някой чех, за да ви позволи да се обръщате към него с малкото му име или да ви покани на гости. Затова, ако непознат на улицата се втурне да ви помага или е твърде дружелюбен, имайте едно на ум. Може внезапно да се окажете без портфейл, телефон и документи.

Не пийте само бира и не прекалявайте с пържените картофи

Вярно е, че Чехия е известна с уникалните си бири, но си оставете малко място, за да пробвате вината от Бохемия и Моравия. Няма да съжалявате. Отдайте дължимото и на традиционната чешка кухня. Наблегнете на ребърцата и супите със сирена, а не на пържените картофи.

Не бъдете фамилиарни

Чехите ще оценят вашата тактичност и сдържаност и ще ви харесат повече, ако не се държите дебелашки и фамилиарно. Не назовавайте новите си познати по малко име, освен ако те изрично не са ви дали позволение. Ако говорите с жена, по-възрастен от вас човек или някой с по-висок статус, използвайте учтива форма. „Ти” формата може да се възприеме като опит да обидите или унижите отсрещната страна.

Хм... чудите си дали си струва да ходите до Чехия след като жителите й изглеждат толкова недружелюбни и сковани? О, струва си! Страната е много красива, определено има какво да се види и опита, а ако сте достатъчно внимателни, ще се върнете и с много нови чешки приятели.