5 неща, които да правите в Исландия

  • 5 неща, които да правите в Исландия
    5 неща, които да правите в Исландия

Исландия е толкова интересна страна, че, когато стане дума за нея, човек може да си помисли, че чак не е от нашия свят. На един малък остров там могат да се видят геотермални извори, ледникови басейни, черни плажове, торфени къщи и големи полета с розови цветя. През лятото слънецто остава на небето до полунощ, а през зимата дневната светлина е по 4-5 часа. И всичко това може да се види в Европа!

Самите местни хора пък пък са направили страната си максимално удобна - Исландия използва почти на 100 процента възобновяаема енергия, а улиците се отопляват от геотермални извори, за да не замръзват. Исландците пък винаги се назовават на първо име, дори когато звънят на непознат човек.

Ето какво задължително да направите в тази очарователна страна.

1. Разходете се из Рейкявик

36928

Разучавайки този град, ще опознаете най-северната столица в света. Рейкявик е идеален за туристи, които не бързат за никъде, защото е спокоен и красив. В исландската столица не пропускайте да посетите наблюдателницата Халгримскиркя за да видите града от високо, или внушителната църква Халгримур. Можете да се разходите по търговската улица „Лагавегур“ и да посетите известното кафене „Лаундромат“.

2. Запишете се в елфическото училище

В Исландия местният фолклор е наистина здраво вплетен в реалността до степен, в която вярването в митични създания е ежедневие. Правителството дори строи пътища, които заобикалят скали и земи, където хората вярват, че живеят елфи, джуджета, гноми и други легендарните създания.

Близо до Рейкивяки е град Хафнарфьордур, където се говори, че живеят най-много легендарни герои. Разбира се, там има Елфическо училище, което провежда турове за туристи из града, за да опознаване на историята и митологичните местообитания на фолклорните му герои.

3. Потопете се в Синята лагуна

36929

Синьта лагуна е известна с това, че водата й е синя, температурата й е 38 градуса, богата е на силициев и серен диоксид. В лагуната има шест милиона литра геотермална вода, която се обновява на всеки 40 часа. Сините й води идват от 2000 метра изпод земята, където температурата й е 240 градуса. До нея се стига с кола за около 50 минути от Рейкявик.

4. Торфените къщи

Можете да ги видите, разположени край магистралите. Те са продукт на начина, по който хората са се справяли с трудния исландски климат от векове. Торфените къщи осигуряват по-добра излоцая от типичните къщи на континента, а някои от тях са отворени за туристи и вътре може да се снима. 

5. Посетете Йокулсарлон

 36931

В единия край на националния парк Ватанйокул се намира голямото ледниково езеро Йокулсарлон. То е било снимано в 4 от филмите за Джеймс Бонд, както и в „Lara Croft: Tomb Raider“ и това не е случайно.