5 причини да отидете на хижа

  • 5 причини да отидете на хижа
    5 причини да отидете на хижа

Ако се чудите къде да избягате през лятната почивка, планинските хижи са чудесна идея, особено ако не искате да давате много пари и обичате да сте сред природата. Затова днес сме подготвили няколко от най-големите плюсове на това да избереш точно тях.

Ето кои са те:

1. Ниски цени

Ако искате да избягате от градския шум за 1-2 вечери със семейството или с приятели ви, но не ви се дават много пари за хотели, един прекрасен алтернативен вариант е да отидете на хижа – особено ако сте по-голяма група. Има много добре поддържани и реновирани хижи, които ще ви изненадат със своите чистота и уют. Трябва обаче да имате предвид, че това е една почивка, която не е подходяща за много претенциозни хора, тъй като банята и тоалетната обичайно са споделени. Друго нещо, което трябва да имате предвид е, че в хижите в една стая може да има много легла, но пък ако сте голяма компания, това може и да е плюс. Тъкмо ще се забавлявате заедно преди да заспите.

2. Добра храна

Независимо дали отивате на хижа в дълбока зима или през летния сезон, там винаги ще откриете няколко специфични за всяка хижа гозби, а именно боб, пилешка супа, мекици, пържени филийки. И дали защото природата, чистият въздух и дългите разходки ви отварят апетита, но храната в хижите винаги е невероятно вкусна.  

3. Красива природа и чист въздух

Ако искате да избягате от шума на града и да се насладите на щурци, светулки, чист въздух, слънце и невероятни гледки, хижите са вашето място. В който и хотел да отидете, той няма да можете напълно да се откъснете от цивилизацията. Хижите обаче предоставят преживяване, което е най-близо до това да спите на палатка, но с по-солиден покрив над главата в случай, че нощта е дъждовна. Обичайно те са уединени в гористи местности или планински върхове, като около тях, особено вечер, няма да чуете нищо друго освен щурците, вятъра и някое животно. 

4. Походи

Хижите са обичайно недостъпни или труднодостъпни с кола и се намират в райони, където се пресичат множество пътеки за всевъзможни места. Ако си падате по разходките сред природата, то хижата е чудесно място, където да отседнете, защото ще имате възможност само няколко минути след събуждането си сутрин да се озовете на горска пътека в посока някой планински връх например или да я използвате за това да разделите замисленото от вас трасе на две или повече части

5. Себеподобните

Хижите се посещават от много свободолюбиви и обичащи природата хора, които обичат да се забавляват и да общуват. Така че, ако търсите нови запознанства с интересни хора, хижата е чудесно място за това.