5 причини да пътувате през есента

  • 5 причини да пътувате през есента
    5 причини да пътувате през есента

Разбира се, не са само пет. А и всеки истински пътешественик е импрегниран от идеята за “неподходящо” време, защото няма лоши климатични условия, има кофти настроение. Но все пак, ако навън вали, хладно е, а вие сте пред камината с чай в ръка, е нормално да чуем фразата: “Дай ми една причина да изляза в това време”. За подобни случаи ето няколко стимула, които може и да ви накарат да напуснете уюта на дома, колкото и есенно да е навън.

1. Тур на закрито

Сега е моментът, който отлагахте толкова дълго. Със сигурност не само ако сте на екскурзия, но и в родния град имате музеи, изложби и какви ли още не места, които винаги остават на заден план заради разходката под синьото небе. Е, вече е хладно и навън ръми, идеално е за малко културен туризъм, нали!

2. Есенни облаци

Наскоро ми се наложи да разведа една върастна дама англичанка из София. Ръмеше и небето постоянно просвяткваше, а аз мрънках, че “точно сега времето взе, че се развали”. Англичанката невъзмутимо ми напомни, че в това време в родната й страна ходят на пикник, така че да не съм се притеснявала, а да съм вдигнела глава. И наистина! Небето беше толкова бурно и сюрреалистично, сигурно с повече от 50 нюанса сиво! Дамата защрака с фотоапарата си и ми каза, че има огромна колекция от фотоси на бурни облаци – най-изразителното хоби. Така че ако искате да повдигнете фотографското си ниво, есента определено ще ви даде необходимата трудност и красота.

3. Обиколка по френски

Ако времето е лошо или не сте настроени за културни обиколки (и нямате фотоапарат, както и не ви пука за облаците!), се надяваме, че една гурме обиколка ще ви заинтригува. Където и да сте, дали в града ви или в чужбина, студеният сезон е направен специално за любителите на вино и местни специалитети. Кога, ако не сега, ще опитате малиново вино, ракия от смокини или жива тъмна бира? Експериментирайте и сами ще поискате да излизате по-често навън в търсене на нови и нови вкусове. Да не забравяме, че Октоберфест се провежда през есента все пак, не през лятото!

4. Списък с идеи

Есента е най-недолюбваният сезон. Така де, през лятото се ходи на море, през зимата се карат ски, пролетта е време за любов, а есента? Оказа се, че доста хора явно са си задавали въпроса, защото в мрежата има сайтове, които дават идеи какво може да се прави през този сезон. Сред тях има предложения за състезания по най-добър карвинг (декоративно изрязване) на тиква до пускане на хвърчило във ветровит ден и намиране на страшно място, от което да плашите хората по време на Хелоуин! Ние пък мислим, че разходката в гората за гъби и разноцветни листа е незаменима есенна класика, особено ако е подплътена с чай от току-що набрани шипки.

5. Като птиците

 

Есента е чудесно време за най-запалените пътешественици. Защо ли? Ами защото те знаят, че Земята е кръгла, и започнат ли първите дъждове, значи е време за... по-голямо пътешествие! Сега е моментът да мигрирате на юг и да изследвате кълбото по-обстойно. Африка и Латинска Америка очакват всички топлолюбиви пътешественици, така че ако не тази, то следващата есен вече знаете какво да правите.