5 причини да посетим Котор, Черна гора

  • 5 причини да посетим Котор, Черна гора
    5 причини да посетим Котор, Черна гора

Идеята да посетите Черна гора е прекрасна. Ще откриете култура, история, разкошна природа, кристално чисти води и топли плажове.

Средновековен град, разположен до искрящо сини морета и подкрепен от красиви планини, Котор предлага всичко, което Дубровник прави - но без тълпите от хора. Той предлага очарователна стара част и оживено пристанище. Сега ще разгледаме и причините да го посетите.

1. Старият град

5 причини да посетим Котор, Черна гора

Старият град на Котор е като по-малка версия на Дубровник, прибран в отдалечен ъгъл на залива Бока Которска, под сянката на варовиковите скали на планината. 

Крепостните стени, които обграждат Стария град на Котор, са широки до 15 м и високи до 20 м. Те са умело допълнение на естествената защита, която предоставят стръмните скали на хълма Свети Иван. В Стария град може да се влезе през три порти. Основна е Морската порта, която е изградена през 1555 г. 

Най-добрият начин да разгледате и да се потопите в атмосферата на стария град е да се изгубите в неговите тесни калдъръмени улички. Започнете своето приключение от Морската порта, точно до залива. Ако се движите по посока на часовниковата стрелка, ще видите повечето от основните забележителности, включително площад на оръжието, площад брашното, морския музей и църквите Свети Лука и Свети Никола. Завийте наляво и ще се върнете точно там, където сте започнали.

Обраден от стени, градът е пресечен с тесни улици и площади, всеки от които може да се похвали с очарователни ресторанти и кафенета и занаятчийски магазини. Всяко ъгълче разкрива историята за дългото, знаменито минало на града: катедралата „Свети Трифон“, построена в римско време; църквата Свети Лука от 13 век; Дворецът на княза от 17 век; и Наполеоновият театър от 19 век. Градът има богат избор от карнавали и фестивали, които също добавят своя чар.

2. Заливът

5 причини да посетим Котор, Черна гора
Снимка: pixabay

Известен на местно ниво като Бока, Которският залив е място на спираща дъха красота. Това е най-дълбокият фиордски залив в Средиземно море и е заобиколен от два масива на Динарските Алпи: Оржен на запад, Ловчен на изток. Плътните гранитни стени на планините се издигат стръмно от водата, една от най-незабравимите гледки в тази част на Европа.

Заливът е обитаван от векове, а бреговата линия от 107.3 км е осеяна с добре запазени средновековни градове, планински пътеки, скрити входове и отдалечени каменисти плажове. Той е обект на световното културно наследство от 1979 г. и предлага много дейности както във водата, така и извън нея.

Той е дом и на най-стария флот в света, Бокелска морнарица (Военноморския флот на залива Бока Которска), който е активен повече от дванадесет века и все още използва традиционните си дрехи, танци и церемонии.

3. Котките

5 причини да посетим Котор, Черна гора

Ако обичате котки, ще обичате Котор. Те са се превърнали в неофициалния символ на града. Ще срещнете сувенири с котешка тематика, копчета и всякакви други неща за закупуване в стария град. Те се скитат из стария град, като притежават мястото, намират най-слънчевите кътчета, в които намират кой да се грижи за тях и хапват парченца храна от най-добрите градски ресторанти. Има дори музей на котки, една от най-популярните атракции в града.

Никой не знае със сигурност защо в Котор има толкова много котки. Общият консенсус е, че са били изоставени от търговски кораби, които са посещавали града през вековете. Това да ги видите лежащи на древни стени и паметници, придава спокоен чар на града и осигурява доходоносна тема както за художници, така и за производители на дрънкулки.

4. Островните църкви
 
5 причини да посетим Котор, Черна гора

На половин час северно от Котор, точно до градчето Пераст, се намират две островчета, всеки от които е дом на перфектно оформени средновековни параклиси. Свети Юрай (остров Свети Георги) е отворен само за духовници. Gospa od Škrpjela (Дева Мария на изцелението) може да бъде посетена от всеки и се стига до там с лодка, която е позоционирана на брега на малкото пристанище в Пераст.

И двата острова са невероятно фотогенични и се появяват във всяка статия и брошура за Которския залив. Дева Мария на изцелението също има отличието, че е единственият остров, създаден от човека в Адриатическо море. Според местната легенда „строежът“ започва през 1452 г., когато двама рибари откриват тук снимка на Богородица. До 1722 г. тя е била достатъчно голяма, за да поддържа църква, която стои и до днес, в нея са разположени 68 картини на бароковия художник Трипо Коколя. На острова също има малък магазин за подаръци и навигационна светлина.

Островчетата могат да бъдат най-добре видяни и гледани от един от крайбрежните ресторанти в Пераст, с чиния с прясно изпечени морски дарове и чаша охладено вино.

5. Стълбата на Котор

5 причини да посетим Котор, Черна гора

Которската стълба е зрелищна пешеходна пътека, която следва легендарния маршрут, свързващ Котор с Цетине и село Негуси. От векове това е единствената пътека, свързваща Котор и Цетине, и предлага феноменални гледки към стария град, Которския залив и отвъд него.

Пътеката започва в задната част на стария град, продължава зигзагообразно нагоре към планината, следвайки старите градски стени. Тук ще намерите параклиса "Свети Иван" и замъка Сан Джовани. И двата са видими от стария град по-долу. Именно оттук започва самата Которска стълба, която ви отвеждат от страната на планината, над прохода Кръстак. Крайната пътека в близост до ресторант Nevjesta Jadrana е чудесно място за отпразнуване на вашето изкачване, преди да тръгнете обратно по пътя, по който сте дошли или да хванете автобус обратно до Котор.