5 причини да посетите Санторини (част 1)

  • 5 причини да посетите Санторини (част 1)
    5 причини да посетите Санторини (част 1)

Гръцкият остров Санторини е считан за едно от най-романтичните места в света с неговите красиви плажове, кристални води и вдъхновяващи залези.

Причините да го посетите са много – ето и някои от тях:

1. Къщите-пещери

В Санторини може да нощувате в къщи-пещери. Те са били построени от местни моряци, които са искали да се предпазят от силните ветрове. Много от тези стари къщички сега са модернизирани и луксозни и се използват като хотелска база за настаняване на туристи.

2. Виното

Производството на вино в Санторини е известно още от римски времена и все още е сред основните занимания на местните жители. Казват, че вулканичната среда на острова допринася за характерния му вкус.Винсанто е най-известното местно вино – то е натурално сладко, като основно е от бяло грозде и не се подсилва с алкохол.

3. Акриотри

Може да се потопите и в атмосферата на древният минойски град Акротири, който е покрит с вулканична пепел, но улиците и сградите все още са видими. Сред руините му ще можете да се любувате на типичните минойски керамика и стенописи.

4. Маскимален релакс

Ако сте от хората, които обичат ваканциите им да са по-лежерни и не толкова изпълнени с активности, може и просто да си почивате, за да се откъснете от битовизмите и забързаното ежедневие. Ще се завърнете с нови сили, вдъхновение и блясък в очите – остатък от последните слънчеви лъчи на впечатляващите залези.

5. Почивка край вулкан

Санторини е най-южният остров на Цикладите – група от вулканични острови в Егейско море.Всъщност той е най-големият действащ морски вулкан в света, но изригва веднъж на няколко хилядолетия. Така се е получил днешният сърповиден архихпелаг – остатък от някогашен кръгъл остров с действащ вулкан в средата. Последното му голямо изригване е било преди близо 3600 години.