5 причини да посетите Тбилиси

  • 5 причини да посетите Тбилиси
    5 причини да посетите Тбилиси

Винаги е подходящ момент да откриете Тбилиси - очарователната столица на Грузия - за дълъг уикенд на страхотна храна, вино и подмладяващи термални бани.

Сега ще ви дадем и няколко причини да бъдете напълно зашеметени и завладяни от мястото.

1. Красота

5 причини да посетите Тбилиси

Кацнал на брега на река Мтквари на поразяващ планински фон, Тбилиси е едно от най-старите селища в света. Археолозите са открили доказателства за човешкото обитаване от 4000 г. пр.н.е. 

Освен това е изключително живописен, с омагьосваща смесица от естествена красота и разколебания чар на разрушения си стар град и сгради в арт нуво.

Цветната история на Тбилиси като древен център на Пътя на коприната също играе своята роля, създавайки град, който е етнически разнообразен и архитектурно еклектичен. Разходка от сярните бани в персийски стил до Стария град разкрива грузински и арменски църкви, джамии и синагоги, както и руините на най-северния зороастрийски храм в света. 

Не се страхувайте да се изгубите, защото ще намерите очарователни гледки зад всеки ъгъл.

2. Храната

5 причини да посетите Тбилиси

Тбилиси не е мястото, където можете да отидете, ако наблюдавате теглото си. Всяко хранене е пир. Вземете за пример местния хляб със сирене, наречен хахапури. Той се намазва с масло и се пълни с местното сирене сулгуни и яйчен жълтък. Резултатът е засищащ и вкусен.

Пикантните кнедли с месо, наречени хинкхали, също са популярни. Салатите с орехов дресинг и яхнията от боб, подправени с кориандър, ще имат пленят всеки вегетарианец, а и не само. 

Любителите на месото трябва да изберат обикновен шашлик: нежно мариновано месо, приготвено на шиш кебап.  За пудинг опитайте Churchkhela: сладки, пресовани гроздови кожи, разточени на дълги колбаси и пълни с орехи.

3. Термалните води

5 причини да посетите Тбилиси

Термалните води, които кипят под Тбилиси, изиграха жизненоважна роля в историята на града. Легендата гласи, че крал Вахтанг Горгасал е избрал мястото за града, след като ловният му сокол се върнал с фазан, който бил уловен във водите. 

Когато градът е бил важен търговски пункт по Пътя на коприната, гостуващите търговци е трябвало да се къпят във водите, преди да влязат през градските стени. Дори името на града произлиза от старата грузинска дума за „топло“: tbili .

Днес повечето термални бани се намират в квартал Абанотубани. Баните следват персийската традиция да позволяват горещата сярна вода да прави балончета по естествен начин. Повечето от баните са утилитарни, построени по съветско време, но някои изглеждат, че са направо от 1001 арабски нощи . Каквато и баня да изберете, ритуалът е един и същ: 15-минутно накисване в гореща вана, последвано от скраб, масаж и ледено студено изплакване. Ободряващо!

4. Виното

5 причини да посетите Тбилиси

Виното е в основата на националната идентичност на Грузия и с уважителна причина: грузинците произвеждат отлично вино от над 8000 години. 

Докато малко от него достига на Запад, това е бил предпочитан винен избор на Съветска Русия. Самият Йосиф Сталин, който е момче от Джорджия, е бил голям фен на Хванчкара, сладко червено вино от планинския регион Рача.

Цените също са доста сладки. Бутилка много добро вино струва едва 3 паунда. 

Във винен бар G.Vino в центъра на старите градски оферти се провеждат редовни дегустации от малки, независими винарски изби, а Numisi - винарска изба в покрайнините на града, осигурява информация за начина, по който грузинците са правили вино от незапомнени времена: в огромни глинени саксии задържащи до 5000 литра.

5. Подземието

5 причини да посетите Тбилиси

Този „подземен“ свят не е метро, ​​а по-скоро обширен пещерен град - разположен на час западно от Тбилиси. Датирайки от II в. Пр. Н. Е., Uplistsikhe е огромен комплекс от пътеки и стъпала, които се навиват между древни каменни сгради, които включват къщи, театър, съд и езическа църква, използвана някога за жертвоприношения.

Мястото е огромно, така че може би ще ви се наложи да помислете за наемането на водач. 

В Грузия има и други подземни градове, включително Вардия (която някога е била дом на 2000 монаси) и Давит Гареджа, издълбани в скалата на планината Гарея.