Колкото и различно да започва деня за хората по света, има нещо, което доминира над ранния сутрешен час както на изток и запад, така и на север и юг. Нещо, което с ароматната си пара и леко горчив вкус ни помага да прогоним от огледалото и последните остатъци от сънения си вид. Макар повечето от нас да започват деня именно с тази добре позната напитка, малцина са запознати с отношението на различните култури към нея.
Италия - кралството на еспресото
Тук е мястото, където се ражда първата еспресо машина. Повече от 3/4 от населението на Ботуша предпочита този вид кафе - около 14 милиарда чаши еспресо биват жертвани в името на добрия тонус и бодрия дух всяка година в Италия. Легендата гласи, че кафето идва в Европа през 1615 г. благодарение на венецианските търговци, които поддържат активни връзки с Близкия изток. Там пък кафето пробива най-вече заради забраната в Корана да се пие алкохол.
Етиопия - кафена церемония
Населението на Етиопия е с хилядолетна история в традицията на пиенето на кафе. В тази страна можете да станете свидетели на така наречената етиопска кафена церемония, която е честа практика в ресторантите. Същността на церемонията е превеждането на кафето през целия му жизнен цикъл - от живото растение до чашата тъмна течност. Когато станете свидетели на цялата процедура - измиването на зърната, изпичането, смилането и най-накрая сваряването им, първата глътка ще ви се стори по-истинска и плътна от всякога.
САЩ - кафето от бензиностанцията
Както всичко останало в Америка, така и кафето тук е претърпяло трансформация в духа на забързаната консуматорска култура. Разточителното удоволствие от сутрешното кафе се е превърнало в механичен навик - няколко монети в кафемашината и чаша със съмнително съдържание, което по скоро наподобява тъмнокафяв чай с много, наистина много захар. В тези географски ширини чистото силно кафе не се цени особено. На почит са всякакви видове "кръстоски". Не се изненадвайте, ако в кафето си откриете карамел, течен шоколад, бита сметана, канела (любимата подправка на американците), дори разбито яйце със захар и мляко.
Гърция - лед и пяна
Кой би предположил, че ободряваща напитка с френско име би могла да се бори по популярност с гръцкото узо? Фрапето несъмнено е един от символите на съвременната култура на южната ни съседка. Консумира се масово от млади и стари, от местни и чужденци. Според статистиката средното време за изпиването на едно фрапе е около... 93 минути - един истински ритуал в пълна противоположност на бързото обръщане на чашката с еспресо.
Ирландия - кафе на градус
Някъде там насред ирландските кръчми и прохладните вечери се ражда един необичаен вид кафе с гореща (алкохолна) кръв. Ирландското кафе започва историята си още през 1940 г., когато рецептата е измислена за пръв път. Днес отдавна е под светлината на прожекторите като коктейл, сервиран в баровете по цял свят. Горещо кафе, уиски, бита сметана и захар са съставките, които сътворяват традиционната ирландска напитка.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още кулинарни и други пътешествия!