5 възможни културни шока при пътуване (част 1)

  • 5 възможни културни шока при пътуване (част 1)
    5 възможни културни шока при пътуване (част 1)

Пътуването в страни с различна от тази, на която сме свикнали, култура, може да доведе до доста забавни куриози.

Това е по-познато като културен шок, който винаги е неочакван и носи след себе си доста незабравими моменти и забавни истории. Ето и няколко примера:

1. Бакшиши

В САЩ е прието да се оставят бакшиши буквално за всичко. Ако отидете на заведение и келнерът ви донесе сметка, следва да добавите между 15 и 25% отгоре. Най-странното е, че това важи и за барове, хотели и дори тоалетни...

2. Ядеш, каквото са ти дали 

Туристите в ЮАР, които посещават местни племена, често са посрещани с характерен за кухнята им деликатес. Предложените лакомства варират от насекоми до органи от жертвоприношения на животни. Ето на това му казваме ситуация, в която си между чука и наковалнята. Ако откажете да изядете предоженото, ще се счете за неуважение към домакините, а ако го направите, стомахът ви може да не е особено благодарен.

3. Да изядеш всичко или да не изядеш всичко?

Ето на този екзистенциален въпрос никога няма да получите едностранчив отговор. В западната култура малки ни учат, че трябва да си изядем всичко в чинията. В някои азиатски страни като Китай например да изпразните чинията до последната хапка, би означавало, че не искате повече храна. Това, от своя страна, ще бъде възприето като обида от страна на домакините.

4. Добро поведение 

Ето още едно понятие, което има различна дефиниция според това къде се намирате. Ето и един пример – когато се возите във влака в Япония, на екранното табло ще видите изписан надпис, който ви подканва да изключите звука или изцяло мобилните си телефони. Всичко това е в името на „доброто поведение“. В тази азиатска страна се гледа с неодобрение, ако използвате мобилно устройство на публични места. Това е един отчетлив пример за това как в Япония обществените нужди са поставени над индивидуалните.

5. Поведение при пътуване

Качването на влак в Индия е нещо, за което определено ще ви трябва ментална и физическа подготовка, тъй като няма нищо общо с пътуването в същото превозно средство на Запад. Няма правила за това как да се доберете до място във индийските влакове – блъскане, бутане и ръгане е тактиката, която ще възприемете рано или късно, за да сте на една вълна с местните.