5 вдъхновяващи идеи за пътуване за четящи хора

  • 5 вдъхновяващи идеи за пътуване за четящи хора
    5 вдъхновяващи идеи за пътуване за четящи хора

Пътуването и четенето са толкова свързани, че чак не биха могли повече. Само една прочетена книга за някой град може да преобърне усещането ви за него на 180 градуса. Литературните дестинации са буквално милиони, ние ви предлагаме пет - като за начало.

Гробището на великите писатели, Париж

Дали не бихте искали да се свържете с духовете на любимите си писатели от миналото? Ако е така, вземете си билет за Париж, където неспокойните призраци на прочутите автори още бродят по улиците, а гробовете им се намират в известното гробище Пер Лашез. От началото на 19-и век великите литературни творци намират вечен покой в това литературно гробище – от Марсел Пруст до Оскар Уайлд и Виктор Юго. Ако не ви стиска да обиколите горбището сами, има и турове с гид.

По стъпките на Хемингуей в Куба и САЩ

Като запален пътешественик и участник във войни, стъпките на Ърнест Хемингуей могат да бъдат открити на много места по света. Разходете се из една от любимите страни на писателя – Куба, пийте мохито и дайкири в любимите му заведения, посетете къщата му и хотела, в който е живял известно време. Прочетете тук подробности за Куба на Хемингуей.

Ако не сте попили достатъчно Хемингуей в Куба, посетете Кий Уест, САЩ, където се намира неговата къща в испански колониален стил. Тук той прекарва последните 10 години от живота си, като се боксира и плува до смъртта си. Даже има боксов ринг в центъра на двора.

Беднякът и милионерът на Индия

Имате нужда от повече екзотика и адреналин? Отправете се към мястото, вдъхновило номинираната за награда „Букър“ 2012 „Наркополис“ на Джийт Тейл, както и „Беднякът милионер“ на Викас Сваруп (превърната в награден с 8 „Оскар“-а филм). Да видите с очите си гетата на Мумбай е преживяване, много по-различно от това да четете за тях. Научете тук още за гетата на Мумбай.

Поетичният Буенос Айрес

Буенос Айрес е литературната столица на Латинска Америка. В аржентинската столица израства прочутият аржентински писател Хосе Луис Борхес. Той е толкова обичан в страната си, че улицата, на която прекарва детството си, е с обич наричана улица Борхес. Последвайте вдъхновението на Борхес като изпиете чашка кафе в историческото кафене Gran Cafe Tortoni, където той често е пишел и разговарял с приятели.

Финландия – страната на муминтролите

Туве Янсон е финландската писателка, създала любимите на поколения деца и възрастни муминтроли. Макар през последните години на мода да е мрачната скандинавска литература, оптимизмът и свежият подход към живота от книгите на Туве Янсон са точно обратното. Ако искате да се срещнете на живо с това, което сте смятали за измислени персонажи, посетете увеселителния парк „Мумински свят“ в Наантали. В Тампере пък има музей, посветен на мумините. Научете повече за муминтролите.

А къде ще ви отведат вашите литературни страсти?