6 американски привички, които са странни за чужденци (част 1)

  • 6 американски привички, които са странни за чужденци (част 1)
    6 американски привички, които са странни за чужденци (част 1)

САЩ е една доста необичайна и разнолика страна, и спокойно можем да кажем, че нейното население има някои навици, които биха се сторили странни на много чужденци.

Вижте кои са те:

1. Бакшишите

В САЩ бакшишите са задължителни, докато в Япония и Южна Корея оставянето им се счита за обида. Идеята е, че работниците получават заплата за това, което вършат с гордост, и нямат нужда от допълнително финансово стимулиране.

2. Седенето в такси

В САЩ е обичайно, когато се качиш в такси да седнеш на задната седалка. В Австралия, Нова Зеландия, Шотландия, Холандия и части от Ирландия това се смята за невъзпитано и e признак на неравенство.

3. Вдигане на палец за одобрение

В САЩ е често срещано в знак на одобрение да се покаже вдигнат палец. В Близкия изток, Латинска Америка, Западна Африка, Русия и Гърция този жест пък е еквивалентен на показване на среден пръст.

6 американски привички, които са странни за чужденци (част 1)

4. Смях с отворена уста

В САЩ е съвсем нормално да се смееш гръмко. В Япония, от друга страна, да се смееш, разкривайки зъбите си, се смята за неприлично и грозно. To e равносилно на яденето шумно и с отворена уста при американците. 

5. Да кажеш „Америка вместо САЩ

В Южна Америка подобно отъждествяване на една държава (САЩ) с името, което носят два континента се счита за обидно, засягащо регионалното самочувствие и политически некоректно

6. Закъснението за среща 

Закъснението в допустими норми е нещо нормално в САЩ. Пристигането дори с няколко минути по-късно за среща в Германия например се смята за неуважително. Това е белег, че смятате времето си за по-ценно от това на другите.