6 любопитни факта за Лапландия

  • 6 любопитни факта за Лапландия
    6 любопитни факта за Лапландия

Лапландия е провинция и регион във Финландия с население от близо 190 хил души и площ близо 100 кв. км.

Тя граничи с ШвецияНорвегияРусия и залива Ботния, а нейна столица е Рованиеми. В тази провинция се намират 7 от 35-те национални парка на Финландия и освен това там е мястото, където можете да видите и изключителното северно сияние.

Интересно за Лапландия е, че в различните нейни части културата се различава доста. Традициите и обичаите са смесица от тези на народите, с които граничи на север, юг, изток и запад, тъй като всяка от съседните страни е дала своя принос за пъстроцветните културни различия. Дори и диалектите използвани в различните краища на Лапландия се различават доста.

Друг интересен факт е, че по-голямата част от златото на Финландия, с което се изсичат монети, се добива именно в Лапландия. Там се правят и финландските възпоменателни сребърни и златни монети, които са част от нумизматиката на страната.

Ето и 6-те любопитни факта за това закътано местенце:

1. Местното население на територията на Лапландия е племе, наречено саами.
2. Една от най-известните легенди гласи, че дядо Коледа живее именно в Лапландия.
3. На територията на Лапландия е установен най-големият процент на хора с кръвна група АБ.
4. В Лапландия се намира шестият по дължина тунел в света. Той е открит през 1999 г. и е дълъг 6,8 км, наречен е Нордкап и свързва континента с остров Магероя.
5. През 2012 г. във финландската част на Лапландия се предлагаше едно интересно преживяване – разходка с „Бентли” на лед. Цената на това да се разходиш с луксозната кола върху замръзнало езеро струвала 10 000 евро. 
6. Атериципутериципуолилаутатсийанка е името на тамошно блато, като това е най-дългото официално име в Лапландия.