Когато пресните картофите пристигнат, а колбасите започнат да изчезват от рафтовете във финландските магазини, това означава, че лятото във Финландия най-после е дошло!
Казват, че финландското лято продължава сто дни, а през тях слънцето никога не залязва. То изважда на показ най-доброто от Финландия, включително и летните храни. Някои от тях, като боровинки, риба и картофи, може да не се считат за летни в други краища на света, но в скандинавската страна те са на особена почит!
Летните плодове са право на всеки
Най-доброто нещо на финландското лято е, че с малко усилие ще получите безплатни плодове и гъби. Просто влизате в гората и си берете! Финландците се гордеят със своите права да се наслаждават на горите, езерата и реките, независимо дали земята е частна собственост или не. Разбира се, природата трябва да бъде уважавана, така че замърсяването ѝ е строго забранено!
Най-често срещаните горски плодове са боровинките и къпините. Ако пък ви се хапват ягоди, ще трябва да си ги купите от пазарните площади, защото рядко ще ги откриете в гората. Всъщност, купуването на ягоди е едно дългоочаквано събитие, което ознаменува началото на лятото!
Пресните картофи
Картофите обикновено се свързват с есенната кухня, но във Финландия най-добрите картофени ястия се правят именно в началото на летния сезон, защото тогава излизат пресните картофи. Те са по-малки, но много по-вкусни от своите побратими, които се предлагат през цялата година. Финландците обичат на готвят пресните картофи на пара, като им добавят малко масло и копър.
Наденички на барбекю
Когато наденичките започват да изчезват от рафтовете в магазините, значи е започнало времето на барбекютата. Финландците обичат да прекарват летните нощи край огъня в задния си двор или на вилата и да похапват изпечени мръвки. Обикновено те вървят с горчица или кетчуп. За много от тях няма нищо по-хубаво от наденица с кетчуп след сауна, докато гледат към спокойните води на някое езеро.
На риболов
Риболовът е популярно забавление във Финландия през цялата година. Хората там го практикуват на лед при -20 градуса по Целзий през зимата, но му се наслаждават и от някоя лодка през лятото. За тях по-важно е самото действие, а не толкова уловът. Все пак, ако не се върнат с празни ръце, приготвят рибата по няколко начина - пушена, печена на грил или пък на рибна супа.
Зеленчукови супи
Броколи, карфиол, лук, краставици, маруля - това са само някои от всички зеленчуци, процъфтяващи на финландска почва през летните месеци. Особено популярно е приготвянето на лятна супа, която включва повечето сезонни зеленчуци, като преобладават грах и картофи. Финландците обичат да си похапват и супа от коприва. Макар да не звучи много лятно, тези ястия са едни от най-важните за сезона.
Летен специалитет
Когато става въпрос за десерт, финландският летен специалитет е... палачинки! Те се приготвят на открит огън върху голям тиган. Най-често се гарнират с горски плодове, а резултатът всеки път е наслада за сетивата!
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!