6 начина да пътувате от дивана

  • 6 начина да пътувате от дивана
    6 начина да пътувате от дивана

Заради ситуацията, в която се намираме, всички пътуваме осезаемо по-малко, а някои дори никак. За щастие, ако пътуването ни липсва, можем да го направим и от вкъщи и то безплатно. 

Възможностите за разглеждане на нови градове не намаляват единствено благодарение на виртуалните туристически услуги

Ето и няколко начина как можете да разнообразите без да мърдате от дивана:

1. Живот под земята 

То представлява виртуално пътуване, през метросистеми на големи градове. Първоначално проектът е замислен като документален филм за пътниците в метрото, които ще споделят своите истории, но в крайна сметка се превръща в интерактивен. Потребителите имат възможност да се возят във вагоните на метрото на 18 града по света. Освен това докато пътувате, може да говорите с други пътници и да слушате фонова музика. Бонус е начинът на пътуване в главния вагон на влака, от който се откриват красиви гледки на някои линии.

2. Cities and memory 

По време на пандемията изследователите от университета Оксфорд се заеха да създадат звукова карта на световните градове. За да направят това, те избрали случайни записи от различни части на планетата и за промяна добавили асоциативни звуци към получените проби – народни мелодии или характерни за района звуци от природата. Резултатът е интерактивна звукова карта, която може да се навигира в два режима - „физически“ и „психологически“ – едновременно. 

3. WindowSwap

Проектът WindowSwap е създаден от двойка в Сингапур, която се отегчава от същия изглед на прозореца по време на пандемията. Сайтът предлага да се премести в различни части на света и да погледне през „прозорците“ на други градове. Само с няколко кликвания можете да наблюдавате натоварения трафик в Ню Йорк, да гледате към лондонската градина или да се насладите на гледката от дома си. Прозорците, от своя страна, представляват 10-минутни видеоклипове, събрани от цял свят. 

4. GeoGuessr 

Това е една популярна браузърна игра, създадена през 2013 г. Играчът стигнал до произволно местоположение от Google Street View, трябва да посочи собственото си местоположение на картата възможно най-точно. Така ще можете да се оглеждате и да се придвижвате, но единствените индикатори за място са пътните знаци и рекламните банери. Играта се състои от пет рунда. Колкото по-точно играчът посочи местоположението, толкова повече точки получава и може да играе, както сам, така и в състезателен режим. По подразбиране играчите са помолени да познаят местоположението на картата на целия свят, но можете също да ограничат територията си – например до градове в САЩ или ЕС.

5. Randonautica 

Това е мобилно приложение, което генерира произволни координати в градско пространство. Играчът трябва да отиде до дадена точка, където да открие всякакви обекти, като те са свързани с артефакти, открити на произволни места.

6. Smelly Maps

Този проект е пример за персонализирана визуализация на голям обем данни. Въз основа на статистически данни от социалните мрежи екип от изследователи от Лондон е съставил статистическа карта на миризмите на града. Всяка лондонска улица на картата е оцветена в определен цвят, който показва преобладаващата миризма на храна, боклук или автомобилни емисии. В допълнение картата има и по-прагматична функция – например може да я използвате, за да разберете в кои райони на Лондон въздухът е най-чист.