6 съвета срещу гадене в превозни средства

  • 6 съвета срещу гадене в превозни средства
    6 съвета срещу гадене в превозни средства

Гаденето и световъртежът по време на пътуване могат да развалят иначе приятното усещане към покоряването на нови земи.

Тях можем да усетим, когато сме в кола, автобус, влак или самолет и биват предизвикани от монотонните колебания при движението. Затова подбрахме за вас няколко съвета за това как можете да ги избегнете.

1. Поведение

Има две неща, които можете да направите, за да намалите световъртежа. Едното е да притиснете главата си към облегалката, така че тя да се движи колкото се може по-малко, а другото - да се съсредоточете върху дишането си. Бройте вдишвания и издишвания и се опитайте да не мислите за нищо друго.

2. Музика

Дори и да ви прозвучи странно, срещу дискомфорта повреме на пътуване може да помогне любимата музика. Причината е в това, че мозъкът преживява удоволствие от слушането и не остава капацитет за реагиране на неприятните усещания. Затова ако често ви се гади докато пътувате, не забравяйте да си осигурите възможност да слушате любима музика.

3. Адаптация

Нашият организъм умее да се приспособява към всякакви условия. Колкото повече пътувате, толкова по-бързо вестибуларният апарат ще започне да привиква и да се адаптира към новите условия. 

4. Антихистамини

Антихистаминовите препарати активно се използват за лечението на гадене – те го потискат и значително увеличават способността за адаптация към новите условия.

5. Акупунктурна гривна

Тези загадъчни, но ефективни устройства първо са се появили в Китай – родината на акупунктурната медицина. Те действително помагат, но не очаквайте бързи резултати. До началото на действие на гривната може да минат и 30-40 минути, така че се въоръжете с търпение.

6. Гел лепенка

Гел лепенките също могат да помогнат. Гелът, който се съдържа в пластира, обикновено съдържа екстракт на мента и джинджифил. Тези вещества имат много благоприятен ефект върху нервната система, а оказват и успокояващо въздействие като цяло.