Повечето португалски ястия са тежички, порциите – големи, а зеленчуците не преобладават за сметка на месото, рибата и тестените изделия. Кафето се пие късо и екстремно силно с впечатляващо количество захар. Освен това португалците и пият много алкохол. Може и да звучи като ужасно нездравословен начин на живот, но истината е малко по-различна. Дори в столицата Лисабон броят на заведенията за бързо хранене е минимален. По-важна тук е истинската храна. Малките невзрачни, непринудени и евтини "кръчмички" са навсякъде. А ето и някои по-интересни и типични неща, които можете да опитате в тях, препоръчани от Невяна Бойчева от fitwell.bg.
Калдо верде
Калдо верде/ Caldo verde ("зелен бульон") представлява крем супа от картофи и къдраво зеле. Добавете към това едро нарязана наденица и ще си оближете пръстите.
Трипас а мода ду Порту
Трипас а мода ду Порту/ Tripas à moda do Porto е яхния с парченца шкембе, наденица и бял боб и е характерно за град Порто. Според една легенда в години на война жителите на града събрали всичкото месо, което имали, и го дали на заминаващите на поход войници. За себе си оставили само вътрешностите, поради което им се наложило да измислят как да се справят с тях. И така се родило това ястие. Заради него населението на Порто продължава да бъде наричано "tripeiros” [трипейруш], т.е. "ядящи шкембе" (от "tripas” [трипаш] – шкембе).
Франсезиня
Франсезиня/ Francesihna. Това е може би най-оригиналното португалско ястие. То всъщност е сандвич. Но не какъв да е сандвич – две големи филии хляб, между които има шунка, наденица и пържола. Отгоре е разтопено огромно парче кашкавал и всичко това плува в един съмнителен червеникав сос, който се прави трудно и потайно, но ние със сигурност знаем, че в него има бира, портвайн, домати и нещо люто. На португалски "francesinha” означава "малка французойка", защото ястието е измислено през 50-те години на миналия век от португалски готвач, работил във Франция.
Ароз а кабидела
Arroz à cabidela. Нищо особено – просто сварено пиле с ориз, към което се прибавят къри и... кръвта на птицата. Да ви е сладко.
Порку а алентежана
Свинско по алентежански/ Porco á Alentejana (на снимката) е ястие от южните части на страната. Алентежу е голяма селскостопанска област, но тази манджа, за объркване на противника, не идва оттам. Тя произлиза от Алгарве (онзи град, с прекрасните скали). Близостта до океана била причина прасетата да бъдат хранени с риба и месото им да придобие тяхната миризма. Решението е взето бързо - да се добавят миди, за да се прикрие рибения аромат.
Рибни изкушения
Португалците обаче не хранят само животните си с риба. Нацията е на първо място в Европа по консумирането й. Прясна ципура, лаврак и сардини се пекат на скара с възможно най-малко подправки и се поднасят с печени картофи. Но кралицата в португалската кухня е треската, на техния език "bacalhau” [бакаляу]. Твърди се, че съществуват 365 начина, по които да се приготви – по един за всеки ден в годината, а един от класическите варианти е със сметана.