7 фестивала в Европа, които да посетите през октомври

  • 7 фестивала в Европа, които да посетите през октомври
    7 фестивала в Европа, които да посетите през октомври

Дори и през есента фестивалите не спират! Напротив - те се разгарят с нов сила из цяла Европа!

Бира, морски дарове, вино, деликатеси и екзотични подправки - това са част от нещата, на които ще бъдат посветени някой от най-интересните фестивали на Стария континент.

Подбрали сме за вас 7 топ събития, които да посетите през октомври! Вижте кои са те:

Октоберфест

МюнхенГермания
22 септември - 7 октомври

Това е най-известният фестивал за бира в света! Освен богатия избор на най-различни видове бира, можете да се насладите и на уникално вкусни вурстчета, наденички, мезета и сладки изкушения. Октоберфест предлага и развлечения като увеселителни влакчета, виенско колело, въртележки, гондоли, люлки и още много атракции. Добре е да знаете, че семействата също са поканени да посетя фестивала през официалните семейни дни, които са във вторник. Тогава се предлагат много промоции, специални цени и преференции за храни и напитки.

Как да стигна до Октоберфест?

В Мюнхен има организирани автобусни превози до фестивала. Поинтересувайте се на място за тях.

7 фестивала в Европа, които да посетите през октомври

*

Фестивал на морските дарове

О Грове, Галисия, Испания
4 - 14 октомври

Този културно-гастрономически фестивал се провежда ежегодно през октомври от 1963 г. Събитието цели да популяризира двете основни опорни точки на икономиката на града: риболов и туризъм. Хората идват от цял ​​свят, за да се насладят на най-вкусните морски деликатеси. Задължително трябва да се опитата местните миди и калкан.

По време на фестивала има танцови и музикални програми, както и много фолклорни, културни и образователни дейности. Предвидени са забавления за деца, спортни събития, както и научно-търговски семинари и конференции.

Как да стигнете до О Грове?

С влак и автобус: Можете да вземете влак до Понтеведра, а след това да се прикачите на автобус. Времетраене: 1 час и 15 минути
С кола: От Понтеведра до О Грове ще ви отнеме около 40- 50 минути.
Най-близко летище: Летище Виго

7 фестивала в Европа, които да посетите през октомври

*

BOCCACCESCA - фестивал за вино и храна

Черталдо в Тоскана, Италия
5 - 7 октомври

Тосканските вина са легендарни и дегустациите им се извършват по време на фестивала. Там известни сомелиери помагат на посетителите да избират своето вино. Освен това местните търговци изкарват най-добрите и най-пресните продукти от региона. Освен виното, хората тук са майстори и на хляба. Не пропускайте да опитате такъв със стафиди или с розмарин. Типична за Черталд е и супа, направена от хляб, боб, зеле и зеленчуци, можете да се добави салам или прошуто. Сигурни сме, че ще си оближете пръстите.

По време на фестивала можете да опитате ястия от заек, елен или дори дива свиня, а накрая можете да завършите с бадемов сладкиш. Ако сте кулинари, сигурно ще ви е интересно да наблюдавате демонстрациите на известни италиански готвачи. Ако ли пък не, можете да се порадват не средновековните възстанови, пресъздаващи великолепието на Ренесанса по тези земи. Предвидени са развлечения и за най-малките. 

Как да стигнете до Черталдо?

Черталдо се намира на 50 км. от Флоренция. Можете да използвате градски транспорт или да си вземете кола под наем

Черталдо е най-типичният средновековна тоскански град, разделен на стара и нова част. В средновековната част можете да разгледате някои от красивите дворци. Това е и родният град на Джовани Бокачо, така че не пропускайте да посетите неговата къща-музей. Ако искате да разгледате старата част на града, можете да използвате кабинковия лифт, който ще ви отведе до там и ще ви подари красиви гледки от високо.

7 фестивала в Европа, които да посетите през октомври

*

Фестивал за събиране на грозде в Монмартър

Квартал Монмартър , Париж Франция
10 - 14 октомври

Милиони посетители се събират всяка година в парижкия квартал Монмартър, за да посетят бялата базилика на върха на хълма - Сакре-Кьор. Някога хълмовете на квартала обаче са били покрити с лозя. Всъщност в Монмартър се намира единственото работещо лозе в Париж. През октомври повече от половин милион посетители присъстват на фестивала за събиране на гроздето.

Програмата включва: избор на кръстник и кръстница на фестивала, дегустации на вино и деликатеси, туристически обиколки на раойна, концерти, маскарад и фойерверки.

Как да стигнете до Монмартър?

Използвайте градски транпосрт. Вземете линия 2 или 12 на метрото, за да отидете до Монмартър Хил.
Линия 2 - изход в Анвър (близо до въжената линия, която ще ви отведе до върха на хълма)
Линия 2 - изход от гара Бланш (близо до Мулен Руж)
Друга възможност е да вземете автобус номер 30, 31, 54, 56, 80, 85 или 95.

7 фестивала в Европа, които да посетите през октомври

*

Фестивал на шафрана

Консуегра, Толедо, Испания
26 - 28 октомври

Октомври е времето, в което се прибира реколтата от шафран. Това е най-скъпата подправка света, не случайно е наречена "червено злато". Тя се добива от тичинките на шафрановите минзухари. За производството на 1 кг. сух шафран са необходими 160 000- 200 000 цветчета Те се берат ръчно, с пинсети. Цената за килограм започва от 500 евро и може да достигне до 9 000 евро, като това зависи от качеството и сорта на шафрана.

Целта на фестивала е да популяризира региона Кастилия-Ла Манча чрез местната гастрономия, занаяти, история и традиции. Тук можете да опитате уникалния ястия, подправени с шафран. Няма как да пропустене и традиционната паеля, която няма как да се получи без скъпоценната подправка. По време на фестивала се провеждат и състезания за най-бърз берач на шафран!

7 фестивала в Европа, които да посетите през октомври

Докато сте в Консуегра можете да разгледате традиционните вятърни мелници. Според легендата те са вдъхновели Мигел де Сервантес да създаде известното приключение на "Дон Кихот" с вятърните мелници. 

7 фестивала в Европа, които да посетите през октомври

*

Вегфест (Вегетариански фестивал)

ЛондонВеликобритания
27 - 28 октомври

Ако си мислите, че вегетарианска храна е скучна, този фестивал определено може да промени мнението ви. А най-хубавото е, че освен вкусните дегустации, ще можете да видите и еко козметика, дрехи и аксесоари. 

По време на фестивала са предвидени още готварски демонстрации, класове за готвене за деца, както и музика на живо.

Къде се провежда Вегфест?

Фестивалът се провежда в Olympia West & Central (Ниво 1) и в конферентен център на ниво 3 в Olympia London. Обърнете внимание на входа, написан на вашия билет, за да сте стигуни, че ще влезете на точното място.

7 фестивала в Европа, които да посетите през октомври

***