7 интересни факта за италианската храна

  • 7 интересни факта за италианската храна
    7 интересни факта за италианската храна

Националната кухня е едно от най-обичаните неща в Италия. Изискани аромати, прекрасен вкус, множество подправки, благородни вина – това са все неща, без които не можем да си представим гастрономията. Класната храна е още един повод да се отправите на пътешествие в Италия.

Затова днес подбрахме няколко интересни факта за италианската кухня.

Ето ги:

1. Всеки регион има свои кулинарни традиции

В Италия всяко ястие може да се готви по няколко различни начина. В отделните региони по различен начин се приготвя пастата, пицата, лазанята и други национални ястия. Истинският италианец може да усети разликата, но за чужденеца няма такава. Тосканците например не са равнодушни към месото, а в Ломбардия местните са любители на ризотото.

2. Храната е издигната в култ

Няма да преувеличим, ако кажем, че италианците издигат храната в култ. Сигурно това е и причината да умеят да я приготвят по най-добрия начин. Винаги намират време за вкусен обяд и за вечеря с чаша вино. Кухнята в Италия събира исторически, културни и социални особености и напълно отразяват облика на страната.

3. Любовта към кафето

В Италия кафето не отстъпва място по популярност на виното. Местните са свикнали да изпиват по няколко чаши кафе на ден. Вариантите с мляко и смета на оставят за първата половина на деня, а следобед се наслаждават на силно и късо кафе.

4. Повечето ястия се сервират с вино

Италианците консумират вино и с обяда, и с вечерята, но знаят как да го дозират в здравословни количества. Почти всички италианци умеят добре да подбират за коя храна е подходящо червеното и бялото вино.

5. Пастата няма италиански корени

Начинът на приготвяне на пастата във вида, в който я познаваме, наистина има италиански корени. Но идеята за самото блюдо принадлежи на китайците. Великият пътешественик Марко Поло описва подобно ястие по време на пътешествието си в Китай още през 1298 г.

6. Италианците обичат сладката закуска

Закуската в Италия като цяло е непретенциозна и сладка. В делнични дни местните отделят по 5-10 мин., за да си я приготвят и обикновено се състои от кроасан, препечен хляб с конфитюр. В почивните дни пък италианците предпочитат пай с плодове или палачинки с шоколад, като много от тях имат и навика да навън в някое приятно кафене.

7. Подправки сладоледа

Това не е типично за други краища по света, но в Италия сладоледът е поръсван със сол, дафинов лист или дори със зехтин. Струва си да го опитате – дори да не ви допадне особено, поне ще сте пробвали нещо различно и местно производство.