7 любопитни факта за Нидерландия (част 2)

  • 7 любопитни факта за Нидерландия (част 2)
    7 любопитни факта за Нидерландия (част 2)

Нидерландия е по-позната като страната на лалетата и мелниците. Тя е държава, в която постоянно има технологични нововъведения.

Затова в следващите редове подбрахме за вас някои причудливи хрумки, въведени в действие в Нидерландия. Ето ги и тях:

1. Основите на къщите

Нестабилната блатиста почва принуждава местните строители да строят къщи на кокили. Понякога тези колони, дървени или бетонни, отиват на повече от 12 м под земята.

2. Места, защитени от бездомни

В Нидерлания се срещат примери за така наречената „враждебна архитектура”. Не всички местни обаче одобряват този вид борба с бездомността.

3. Първият в света магазин без пластмаса

Нидерландски супермаркет откри първия в света отдел без пластмаса, който продава продукти в биоразградими опаковки. Той се намира в Амстердам и предлага над 700 продукта. 

4. Автомивката за влакове

Преди няколко години в Нидерландия бе разработена автомивка, през която влаковете могат да се движат със скорост 20 км/ч. Тя е създадена с цел да бъде екологично чист и икономична и използва обикновен сапун. Освен това процесът се контролира от компютърна система, която проверява дали влакът наистина трябва да се измие, както е планирано.

5. Автоматичните стълбове на пътя

Нидерландците използват автоматично прибиращи се стълбове, за да контролират движението в центъра на града или в индустриалните зони. Те потъват в земята, когато градски автобус трябва да мине по пътя. През останалото време възпрепятстват движението на автомобилите, оставяйки пътя достъпен за пешеходци и велосипедисти.

6. Без ограждения около каналите

Историческата обосновка на този факт е, че каналите са били товарна зона за доставка на стоки на шлепове и в наши дни има опити за възраждане на тази практика.

7. Сoларните панели и пътищата

 

Въпреки факта, че времето в Нидерландия често е облачно, слънчеви панели има инсталирани на почти всеки покрив. Също така е създадена велоалея със слънчева енергия. Нарича се Солар Роуд и може да осигурява електричество за пътно осветление и електрически превозни средства.