7 от най-добрите неща за правене в Лисабон

  • 7 от най-добрите неща за правене в Лисабон
    7 от най-добрите неща за правене в Лисабон

През последното десетилетие  Лисабон се превърна в една от най-добрите туристически дестинации в Европа.

Със своите калдъръмени алеи, мека цветова палитра, обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО за наследство и катедрали с бели куполи, той привлече и поток от нови жители, всички съблазнени от красотата и приятното време. Ето нашето ръководство за най-добрите неща за правене в столицата на Португалия.

1. Посетете Белем и неговия манастир, включен в списъка на ЮНЕСКО

Една от малкото забележителности на Лисабон, които трябва да се видят, е безспорният архитектурен забележителност на  Белем, Mosteiro dos Jerónimos. Почти със сигурност ще искате да снимате зашеметяващите мануелински манастири от меден камък в този манастир от 1495 г., включен в списъка на ЮНЕСКО. Друга забележителност, включена в списъка на ЮНЕСКО, на близкия бряг на реката е Torre de Belém. Тази крепост, подобна на шахматна фигура, олицетворява излишъка от епохата на откритията, а върха на кулата възнаграждава катерещите се по стълби с великолепни гледки към Тежу. Когато приключите с разглеждането на забележителностите, долу край реката ви очакват коктейли и розови залези като нар.

Съвет за планиране:  Намерете посещението си в Mosterio dos Jerónimos за рано или късно през деня, ако искате да избегнете тълпите.

2. Попийте всички тези зашеметяващи гледки от лисабонските мирадурос

Легендата разказва, че Лисабон, подобно на Рим, е построен върху седем хълма. Градът – известен като втората най-стара столица в Европа след Атина – се разраства като гъби от основаването си преди около 2700 години и сега обхваща много повече от само седем хълма, което означава, че има много гледни точки, от които да се насладите на гледките. Известни като miradouros на португалски, тези места са осеяни с историческия център, предлагайки зашеметяващи гледки към този метрополис в пастелни нюанси и могъщата река Тежу по южния му край.

Местните любими miradouros включват  São Pedro de Alcâtara, градина с размер на пощенска марка в модерния  квартал Príncipe Real, където можете да се потопите в гледката, докато отпивате чаша розе, и точно в другия край на града, Miradouro  da Graça, който гледа към близкият  Castelo de São Jorge, руините на мавритански дворец от 11-ти век. 

За перфектни панорамни гледки, подобни на това, което се предлага в Elevador Santa Justa (проект за обществен транспорт от началото на 20-ти век, свързващ централния квартал Baixa с неговия съсед на хълма, подходящо наречен Bairro Alto, или „висок квартал ") се насочете към TOPO, бар с тераса на последния етаж на търговски център до бързо облагородяващия площад Martim Moniz. 

Съвет за планиране:  Най-доброто време за посещение е залез слънце, когато отличителната златна светлина на Лисабон огрява града.

3. Обиколете най-добрите музеи на изкуството в града

Усетете някогашното глобално присъствие на Португалия в  Museu Nacional de Arte Antiga, отговорът на страната на Лувъра. Той съдържа съкровища от португалско и европейско изкуство, но също така и произведения, взети от бивши колонизирани региони, които някога са се простирали от Западна Африка до Индия и Япония. Разположен в дворец от 17-ти век в квартал Лапа, музеят разполага и с поддържана градина, която се гордее със завидна гледка към Тежу.

В другия край на града  Museu Calouste Gulbenkian предлага на посетителите вихрен преглед на историята на изкуството от древен Египет до наши дни. Събрана от родения в Турция британски финансист Калуст Гюлбенкян, еклектичната колекция е широко призната като сред най-добрите частни колекции в света.

Преобразете посещението си в Museu Nacional de Arte Antiga, като  резервирате с GetYourGuide.

4. Не пропускайте фадо изпълнение на живо

Португалската дума saudade , която свободно се превежда на английски като копнеж, носталгия или копнеж, се счита за определящо качество на португалския национален характер. Също така е в основата на националната музика на Португалия, фадо, което е обагрено с меланхолия дори в най-оптимистичния си вид и често не е нищо друго освен сърцераздирателен cri de coeur , изпълнен с съдържателна класическа китара. Смята се, че произхожда от Лисабон в началото на 19 век сред моряци и докери, прочувственият музикален стил е станал толкова дълбока част от националната култура тук, че когато най-известната певица, Амалия Родригес, почина през 1999 г., правителството обяви три дни на официален траур. 

Тогава да напуснеш Лисабон, без да видиш изпълнението на фадо на живо, би било на ръба на престъпника. За щастие в Лисабон изобилстват ресторанти, известни със своите фадо представления на живо, особено в популярния квартал Алфама, където стилът започна. Mesa de Frades, уютно, интимно пространство, известно със своите първокласни изпълнители, е сред най-добрите места, привличайки такива фенове като Мадона, която често посещаваше ресторанта, докато живееше в Лисабон. Alfama е също дом на Museu do Fado, малък музей, показващ всякакви артефакти, свързани с фадото, от първите записи на жанра до отличителните китари с крушовидна форма.

5. Опитайте ястия от пресни морски дарове

На половин час път от Атлантическия океан, Лисабон е рай за любителите на морската храна. Ще получите първокласна морска храна на всяка цена – от скромни щандове за храна с дупки в стената до изискани заведения за хранене. Основана през 50-те години на миналия век, Cervejaria Ramiro е вечна класика, сервираща омари, миди, гигантски тигрови скариди, скариди и много други на оживена тълпа. Обикновено започва да се образува опашка, преди мястото дори да се отвори.  Água Pela Barba, в квартал Chiado, предлага по-малка, но не по-малко вкусна селекция от морски дарове в по-интимно пространство.

Съвет за планиране:  Ако копнеете за нещо наистина специално, не можете да сбъркате с  Restaurante 100 Maneiras, едно от най-известните заведения за хранене в Лисабон. Резервациите са задължителни. 

6. Карайте историческия трамвай 28E

Малко изображения на Лисабон са толкова емблематични, колкото тези на ретро електрическите трамваи на града. Тези очарователни жълто-бели elétricos се тресят, дрънчат и се търкалят из града от 1901 г. (преди това са теглени от коне). И нито една от петте линии на системата не е желана повече от трамвай 28E, който пресича центъра на града между Campo de Ourique и Martim Moniz в западната част, минавайки покрай много от ключовите забележителности на Лисабон, удивителни гледки и символични квартали по пътя.

Съвет за планиране: Други стари трамвайни маршрути предлагат подобно възнаграждаващо изживяване. Въпреки това, тези характерни вагони не са особено удобни и не покриват голяма част от града, така че ако търсите ефективен начин за придвижване в Лисабон, може да откриете, че метрото или автобусните мрежи са по-добър избор.

7. Карайте колело до брега

Технически Лисабон не е крайбрежен град, но спокойната му атмосфера и палмовите дървета, осеяли градския пейзаж в пастелни цветове, му придават ясно усещане за океан. Всъщност това е кратко пътуване с кола, влак или ферибот от десетки подходящи плажове. За да прекарате един ден от това, наемете велосипед в най-западния лисабонски квартал Белем. Там се качете на ферибота до Трафария на южния бряг на река Тежу, тихо рибарско селище, което се чувства далеч от оживения Лисабон. Сега поемете по велосипедната пътека право на запад и ще стигнете до началото на крайбрежието на Капарика, дълъг 24 километра (14 мили) участък от златисти пясъчни плажове. Но внимавайте, водите на Северния Атлантик са доста студени през цялата година.