7 от най-красивите жп гари света

  • 7 от най-красивите жп гари света
    7 от най-красивите жп гари света

Първата жп гара в света е открита през 1826 г. в Дарлингтън, Северна Англия. Много неща са се променили оттогава, както по отношение на влаковете, така и по отношение на спирките. Ето част от най-красивите гари по света.

Гара Рамзес, Кайро, Египет
Главната гара на Кайро е кръстена на фараон Рамзес II и е построена през 1856 г. за маршрута между Кайро и Александрия. През 2011 г. станцията е напълно реконструирана за последен път и снабдена с мраморен под. Входното антре е особено впечатляващо. От тавана му виси обърната пирамида.

жп гара египет

Гара Сиркеджи, Истанбул, Турция
Гара Сиркеджи някога е била крайна спирка на известния Ориент Експрес. Сградата на гарата, построена в богато украсена ориенталистка и ар нуво архитектура, отразява разнообразната култура на Истанбул. След като е затворена през 2013 г. се създава гара в тунела Мармарай, който свързва европейската и азиатската част на града. Надземната станция е превърната в музей. Все пак от 29 февруари 2024 г. услугата за лека железопътна линия се движи отново между Сиркеджи и Халкали.

„Ориент Експрес” през 2024 – струва ли си?

жп гара турция

Гара Аточа, Мадрид, Испания
Гара Аточа е открита през 1851 г. и е един от най-важните центрове в испанската столица Мадрид. След реновирането й през 1984-1992 г. се състои от две зони. Новата зона е предназначена за движение на влакове, докато в старата част се помещават офиси, търговски център и тропическа градина с над 7000 растения. Използва се и като място за срещи и чакалня. По време на ремонта е запазена оригиналната фасада от 19-ти век.

жп гара испания

Гара Лисабон Ориенте, Португалия
Гарата, проектирана от Сантяго Калатрава, е завършена точно навреме за Световното изложение през 1998 г. в Лисабон. Тя служи като вход на Експото и е проектиран по съответния начин. Павилионът от метал и стъкло прилича на осветена гора през нощта и има подземен търговски център в бивша изложбена зала на експото, както и полицейски участък.

жп гара португалия

Гара Лиеж-Гиймен, Белгия
Това, което прилича повече на футболен стадион или концертна зала, е гара. Проектирана от испанския инженер и архитект Сантяго Калатрава, гара Лиеж-Гиймен е завършена през 2009 г. и има извит стъклен и стоманен покрив. Гарата е открита през 1842 г. и сега е спирка за влакове Eurostar и ICE, което я прави център на високоскоростната мрежа на Европа.

гара белгия

Гара Юниън в Лос Анджелис, САЩ
Името "Union Station" се използва от всички гари в САЩ и се използва съвместно от няколко железопътни компании. Гара Юниън в Лос Анджелис е открита през 1939 г. и все още е най-важната жп гара в града днес. Това е неразделна част от историята на Лос Анджелис и грандиозна сграда, построена едва след разцвета на американската железница. Гара Юниън в Лос Анджелис се описва като „последната от големите железопътни гари“. Чакалнята с плочки и огромни дворове си заслужава да бъдат посетени, дори и да не се налага да вземете влак.

лос анджелис гара

Гара Хуа Хин, Тайланд
Гара Хуа Хин е построена в традиционен тайландски архитектурен стил и се счита за една от най-старите в страната. Построена е по време на управлението на крал Рама през 1911 г. и има кралска чакалня, която все още стои вдясно от основната сграда. Гарата обаче е била разрушавана и възстановявана няколко пъти и дори преместена през 1967 г. Кралската чакалня сега е популярна дестинация за снимки и до нея може да се стигне с влак от Банкок за три и половина до четири часа.

тайланд гара