7 причини да се отбиете до Аркутино това лято

  • 7 причини да се отбиете до Аркутино това лято
    7 причини да се отбиете до Аркутино това лято

Сгушен между Приморско и Созопол, плаж Аркутино е една страхотна алтернатива за лятната ви почивка не само заради чистата си и непрезастроена ивица, а и поради ред други причини.

Ето 7 от тях:

1. Заради пясъчните дюни

Ще ги срещнете по дървената пътека, която води към плажа. Изглеждат по-интересно дори от сахарските дюни, тъй като пясъкът, от който са изградени, е обрасъл с растителност.

42402

2. ...и пясъчната лилия

Отпуската ви се отлага чак до септември? Точно по това време из пясъците около плажа ще се натъкнете на красивата пясъчна лилия. Въщност тя по-скоро прилича на обикновения градински нарцис, затова е наричана още Морски нарцис. Пясъчната лилия е много рядък и защитен вид по Българското и по Северното турско Черноморие.

3. Блато Аркутино е част от резервата „Ропотамо”

Блатото Аркутино (или Мечешкото блато) се разделя от плажа Аркутино единствено от асфалтирания път, по който минават колите.

Пространството, върху което Мечешкото блато се разполага, е в непосредствена близост до лонгозните гори, които са и главните виновници да се срещнете с редица защитени видове по тези територии. Сред растенията може да познаете:

- водна леща

Използва се като хранителна суровина в страните от Югоизточна Азия. В алтернативната медицина и хомеопатията също играе роля на важна суровина, а и намира приложение за пречиствателния процес на отпадни води.

- блатно кокиче

То е вписано като застрашен вид в Червената книга. Расте в Югоизточна България, където го използват като декоративно растение.

- красивите жълта водна роза и водната лилия

Птичето разнообразие е не по-малко - Аркутино е и основната междинна спирка на птиците по прелетния път Виа Понтика (главен маршрут на миграция на птиците от Европа към Африка). Такива са например например немият лебед, бухалът и чаплата.

42401

4. Гледката към остров „Свети Тома” (Змийският остров)

...която се открива от залива. Ако го посетите, със сигурност няма да хванете WiFi, но пък се срещнете с много диворастящи кактуси (род Опунция). Тези кактуси не са се появили тук току-така. Пренесени са от придворния ботаник на цар Борис III през 30-те години на миналия век от ботаническата градина в Братислава. С течение на времето са развили стабилна популация и в момента са разположени дотолкова нагъсто, че правят острова трудно проходим.

Свети Мина е най-красив през юни, защото тогава кактусите се отрупват с големи жълти и червени цветове. Плодовете на кактусите са известни като „бодливи круши“ и освен, че са ядливи (след като бъдат почестени от бодлите си и обелени внимателно), спомагат за регулирането на кръвната захар.

Внимание! Ако имате фобия от влечуги, това място не е за вас – все пак името му произлиза от многото сухоземни и водни змии, които го обикалят. (Те се хранят само с риба, но това ще е без значение за хора, които изтръпват само като видят змия)

5. ...сърф училището

6. Готини местенца на две крачки от вас

До Созопол може да отскочите по всяко време и да се разходите из стария град или пък да посетите замъка „Влюбен във вятъра” в с. Равадиново.

Бегликташ (скално светилище от блокове с различни размери и форма) е на няма и 7 километра от Аркутино. Интересно е да се види, тъй е наричан „Българският Стоунхейдж“ и е изграден в прослава към бога на Слънцето и богинята на Земята. Още за Бегликташ.

Наблизо са също и курортните комплекси Дюни, Приморско и Черноморец.

7. Ако пък сте фенове на къмпингуването...

... къмпингите Смокиня, Каваци, Златна рибка и Веселие също са ви под носа.

Препоръчваме ви да посетите и плаж Алепу (който е предимно посещаван от нудисти) – едно от най-малко засегнатите от строителство плажове по Българското Черноморие. Тук също можете да срещнете пясъчната лилия и други редки животински видове като морския орел (който се среща все по-рядко по нашите земи).

Снимки: Манол Дончев. Вижте още от работата му тук.

Save

Save