Вижте дали вашите любими испански ястия са в списъка
Испанците си организираха конкурс за любими национални ястия „Седемте чудеса на испанската кухня“ (идеята е на националната им федерация на хотелиерите и ресторантьорите).
В сайта на конкурса са гласували повече от 400 000 души, като близо една пета от тях дори не са испанци, а жители на САЩ, Китай, Русия, Индия, Канада, Франция, Аржентина...
Седемте финалисти ще кандидатстват да бъдат обявени за нематериално наследство на човечеството от ЮНЕСКО
Ето ги и ястията, обявени за Седемте чудеса на испанската кухня:
Папас аругадас/Papas arrugadas (сбръчкани картофи) — типично блюдо от Канарските острови, което представлява картофи, печени в сос от люти чушки. Канарските острови са първото място в Европа, на което започнало отглеждането на новия зеленчук картоф през 16-и век.
Хамон иберико/Jamón ibérico — прочутата испанска шунка, която всеки знае.
Октопод по галисийски/Pulpo a la gallega — задушен в меден съд октопод, който се поднася с варени картофи и лют червен пипер.
Паеля валенсиана/Paella valenciana — еидн от символите на испанската кухня, който е най-характерен за района на Валенсия. Традиционната рецепта включва заешко, пилешко, зелен фасул, домати и шафран.
Картофена тортия/Tortilla de patatas — най-популярното ястие в Испания, което според учените се е появило през 18-и век в град Бадахос в автономния регион Естремадура.
Кесада пасиега/Quesada pasiega — традиционен десерт от Кантабрия, който се произвежда от мляко, брашно, масло, яйца, захар, канела и лимонова кора.
Папарахотес мурсианос/Paparajotes murcianos — необичаен десерт, родом от Мурсия, който представлява лимонови листа, изпържени във фритюрник.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!