7-те чудеса на испанската кухня

  • 7-те чудеса на испанската кухня
    7-те чудеса на испанската кухня

Вижте дали вашите любими испански ястия са в списъка

Испанците си организираха конкурс за любими национални ястия „Седемте чудеса на испанската кухня“ (идеята е на националната им федерация на хотелиерите и ресторантьорите).

В сайта на конкурса са гласували повече от 400 000 души, като близо една пета от тях дори не са испанци, а жители на САЩ, Китай, Русия, Индия, Канада, Франция, Аржентина...

Седемте финалисти ще кандидатстват да бъдат обявени за нематериално наследство на човечеството от ЮНЕСКО

Ето ги и ястията, обявени за Седемте чудеса на испанската кухня:

Папас аругадас/Papas arrugadas (сбръчкани картофи) — типично блюдо от Канарските острови, което представлява картофи, печени в сос от люти чушки. Канарските острови са първото място в Европа, на което започнало отглеждането на новия зеленчук картоф през 16-и век.

7-те чудеса на испанската кухня

Хамон иберико/Jamón ibéricoпрочутата испанска шунка, която всеки знае.

7-те чудеса на испанската кухня

Октопод по галисийски/Pulpo a la gallegaзадушен в меден съд октопод, който се поднася с варени картофи и лют червен пипер.

7-те чудеса на испанската кухня

Паеля валенсиана/Paella valencianaеидн от символите на испанската кухня, който е най-характерен за района на Валенсия. Традиционната рецепта включва заешко, пилешко, зелен фасул, домати и шафран.

7-те чудеса на испанската кухня

Картофена тортия/Tortilla de patatasнай-популярното ястие в Испания, което според учените се е появило през 18-и век в град Бадахос в автономния регион Естремадура.

7-те чудеса на испанската кухня

Кесада пасиега/Quesada pasiega — традиционен десерт от Кантабрия, който се произвежда от мляко, брашно, масло, яйца, захар, канела и лимонова кора.

7-те чудеса на испанската кухня

Папарахотес мурсианос/Paparajotes murcianosнеобичаен десерт, родом от Мурсия, който представлява лимонови листа, изпържени във фритюрник.  

7-те чудеса на испанската кухня