7-те най-красиви джамии в Пакистан

  • 7-те най-красиви джамии в Пакистан
    7-те най-красиви джамии в Пакистан

От древната красота на Wazir Khan в Лахор до футуристичните линии на Faisal в Исламабад, Пакистан има някои от най-впечатляващите джамии в света. 

Подбрали сме някои от невероятните джамии в Пакистан, които няма да съжалявате да разгледате.

1. Шах Фейсал, Исламабад

7-те най-красиви джамии в Пакистан

Със своя изумителен модерен дизайн, за който се казва, че е вдъхновен от бедуинските палатки, джамията Файсал винаги е била джамия. Наречена на саудитския крал Файсал бин Абдулазиз, доминира в пейзажа на Исламабад от издигнатото му положение в подножието на хълмовете Маргала. 

Проектирана от турския архитект Ведат Далокай, джамията е елегантна и съвременна и в противоречие с останалите, няма купол. Четирите минарета с височина 88 м се извисяват отстрани, масивната молитвена зала от 5000 кв.м може да побере 100 000 вярващи и има архитектурен ким на Кааба, сградата, открита в центъра на най-важната джамия в Мека, Голямата джамия в Мека.

2. Джамия Вазир хан, Лахор

7-те най-красиви джамии в Пакистан

Позиционирана в хаотичните улици на Стария Лахор, джамията Вазир Хан се счита за една от най-красивите джамии в страната.

Ще забележите минаретата и отличителните куполи във формата на лук веднага щом минете през историческата порта на Делхи, но истинската му артистичност се разкрива, след като се приближите, с външни и вътрешни стени, изцяло покрити с мозайки, съставени от хиляди ярки и цветни плочки.

Построена през 1634 г. по време на управлението на император Могол Шах Джахан, джамията Вазир хан е дом на едни от най-добрите примери за работа с мозаечни плочки от периода Могол.

Скитайки из комплекса, ще забележите невероятна калиграфия на стихове от Свещения Коран и персийската поезия, флорални дизайни и други геометрични шарки в хваление на великодушния Бог. Това е толкова произведение на изкуството, колкото място за поклонение.

3. Джамия Тоуба, Карачи

7-те най-красиви джамии в Пакистан

Построена от чист бял мрамор, еднодоменната джамия Тоуба е ослепително място в иначе незабележителния квартал Коранги на Карачи.

Местните го наричат ​​Гол Масджид, кръглата джамия, а чешмите и водните функции, които водят до основната зала са популярно място за събиране, когато температурите спадат.

Джамията е проектирана от пакистанския архитект д-р Бабар Хамид Чаухан и построена през 1969 г. Централната молитвена зала, в рамките на отличителния купол, може да побере до 5000 души.

4. Джамия Шах Джахан, Тета

7-те най-красиви джамии в Пакистан

Изработена от червени тухли и покрита с отличителни сини плочки, джамията Шах Джахан от 17-ти век  обслужва провинциалния град Тата, на 96 км от Карачи, в сърцето на Синд.

Построена по време на управлението на цар Могол Шах Джахан, легендата гласи, че джамията е била дарена на хората от града за тяхното гостоприемство по време на кралско посещение.

Джамията е известна със своите 93 купола, всеки украсен с мозайка от сини и бели плочки. Известен е и със забележително ехо, което означава, че молитвите отпред могат да се чуят навсякъде в сградата.

5. Бадшахи джамия, Лахор

7-те най-красиви джамии в Пакистан

Спиращата дъха джамия Бадшахи в Лахор е един от най-красивите ислямски обекти в Пакистан и популярно място за посещение на британските кралски особи. Даяна, принцеса на Уелс, посетила мястото през 1991 г., а принц Уилям и Кейт, херцогът и херцогинята на Кеймбридж, по време на обиколката си в Пакистан през 2019 година.

Построена през 1673 г., тя е била най-голямата джамия в света за повече от 300 години, докато джамията Файсал е завършена през 1986 г. В двора на 26 000 кв.м може да се помещават до 95 000 души.

Неговите минарета и куполите са облечени в ослепително бял мрамор, поразителен контраст с червеното в основната сграда, но истинската му красота лежи в детайлите. Нивото на артистичност в арките, мазилките и сложните стенописи е изумително.

6. Джамия Махабат хан, Пешавар

7-те най-красиви джамии в Пакистан

Сгушена в западната част на Чоук Ядгар в Пешавар, джамията Махабат хан от 17 век е известна със своите зашеметяващи геометрични дизайни. Интериорът е покрит с красиви плочки и сложни стенописи.

След като разгледате пищния интериор, се отправете към древния караван-сарай на изток, за да откриете най-добрите гледки към впечатляващата площадка и минарета на джамията.

7. Джамия Grand Jamia, Лахор

7-те най-красиви джамии в Пакистан

Ново допълнение към силуета на Лахор, внушителната джамия „Гран Джамия“ в град Бахрия в Лахор е завършена едва през 2014 г. Проектирана от Найяр Али Дада, тя отдава архитектурна почит на другите известни джамии в Пакистан, като същевременно предоставя просторни, модерни съоръжения за поклонниците. Това е третата по големина джамия в Пакистан и 13-та по големина в света.

Външната част на джамията е покрита с над четири милиона плочки, ръчно изработени в Мултан. Интериорът се гордее с килими по поръчка от Турция и 50 полилея, внесени от Иран. Едното ниво на джамията е посветено на музей на ислямското наследство, показващ редки колекции от ислямската библиотека и ислямската художествена галерия.