Кордоба – град с богата история и разнолика култура

  • Кордоба – град с богата история и разнолика култура
    Кордоба – град с богата история и разнолика култура

Кордоба е град с интересно минало и може би поради тази причина е предпочитана дестинация от все повече туристи. 

Намиращ се в Южна Испания, градът е център на провинция Кордоба в автономната област Андалусия. 

Ето накратко каква е историята на този забележителен град:

Най-ранни сведения за живот по тези места дават откритите останки на неандерталски човек, датирани от 42 000 – 35 000 г. пр. Хр.

Други следи сочат, че през VIII век пр. Хр. мястото е било обитавано от първата развита цивилизация на Иберийския полуостров – Тартесите, които изградили селище именно тук.

През 206 г. пр. Хр. Градът попада в пределите на Римската империя, а през 169 г.пр. Хр. става римска колония.  По-късно – VIII век, Испания в голяма си част е завладяна от маврите. Държавата получава името Ал-Андалус, като Кордоба става столица на халифата. Градът претърпява голям разцвет през X век. През XIII век арабите постепенно започват да губят позиции и два века по-късно испанците си възвръщат всички територии.

Така различните култури и религии, съществували в миналото, оставят своята следа в днешния облик на града.

Интересно за архитектурата на Кордоба е, че по време на римляните, градът е бил ограден с крепостни стени. Тези стени са продължили да съществуват и по времето на маврите, а също и на християнските владетели. В наши дни голяма част от тях са запазени.

Ето и някои от най-известните забележителности в Кордоба, които си струва да посетите:

Мескита де Кордоба

Сградата е построена през X век, когато градът е бил в огромен подем. Изпълнявала е функциите на джамия до XIII век, когато маврите губят позиции. Именно тогава величественото здание е преобразено в катедрала, като ислямската архитектура е запазена в голяма степен.

 В наши дни градината ѝ е изпълнена с фонтани и портокалови дръвчета.

Кордоба – град с богата история и разнолика култура

Замъкът Алкасар

Този зъмък е бил обитаван от халифа, по времето на маврите, а по-късно се е превърнал в кралски дворец. Градината на замъка е в арабски стил, като там може да бъде видян интересен паметник. Той изобразява Христофор Колумб, който тръгва на път, изпращан от краля и кралицата.

Кордоба – град с богата история и разнолика култура
Кордоба – град с богата история и разнолика култура

Римският мост

Този обект също е сред най-ярките забележителности на града. Минава над река Гуадалкивир, като дължината му достига 250 м. В центъра на моста се намира статуята на архангел Рафаил, който е и покровител на града. На него има 16 арки, като в единият му край е издигната кулата Калаора, била някога отбранително съоръжение.

Кордоба – град с богата история и разнолика култура

Еврейският квартал

Тук в периода X-XV в. са живели много евреи, като през 1315 г. е построена Синагога. Тя е запазена до наши дни и е сред двете най-стари в Испания.

Римският храм

В самият център на Кордоба, може да видите останки от римски храм, чийто строеж е започнат по времето на император Клавдий (41-54 г.) и завършен при император Домитиан (81-96), 40 години по-късно.

Площад Порто

Той е запазил старинният си вид, а освен това е и много красив. Там се намира впечатляващият фонтан Порто, от който идва името на целия площад. Известен факт е, че това място е било любимо на Сервантес и дори е споменавано в романът му Дон Кихот.

Други интересни обекти, които може да видите са площад Коредера и площад Тендилас, а също и археологическият музей.

В случай, че решите да посетите Кордоба, добре е да имате в предвид , че достъпът до някои от тези обекти, като Джамията-катедрала Мескита де Кордоба и замъкът Алкасар не е безплатен. Освен това е добре да се знае, че до там няма директен полет от София. Градът се намира на около 160 км. от Малага и при желание може да се ползва влак оттам.