8 интересни факта за Айфеловата кула (част 1)

  • 8 интересни факта за Айфеловата кула (част 1)
    8 интересни факта за Айфеловата кула (част 1)

Айфеловата кула е метална решетъчна кула с височината на около 81-етажна сграда. Тя се намира в северозападния край на парка „Марсово поле” в Париж, край река Сена, в 7-и арондисман. С течение на времето тя се е превърнала в един от най-популярните символи на френската столица и Франция, и една от най-известните конструкции и атракции в цял свят.

Кулата има три нива, достъпни за посетители. Изкачването до първите две нива става по стълбище или с асансьор. Стълбището до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има над 300 стъпала. До най-високото ниво може да се стигне само с асансьор. На долните две нива са разположени и ресторанти. В миналото е използвана за много научни експерименти, днес служи като предавател на радио и телевизионни програми.

В настоящата статия ще ви разкажем малко повече за Айфеловата кула и нейната история, като ви представим някои наистина интругуващи факти за нея, за които най-вероятно никога не сте чували.

Ето ги и тях:

1. Когато е издигната за Световното изложение през 1889 г., Париж бил с доста по-ниски сгради от днешните и кулата се виждала почти отвсякъде. Затова пък много от парижаните изобщо не искали и да я погледнат. Парижката интелигенция начело с Александър Дюма и Ги дьо Мопасан започва кампания по оплюването и, наричайки я „безполезна и грозна конструкция, която разваля пейзажа във френската столица”. Нарекли се „Комитет от триста” – по един член за всеки метър от кулата, и рисували апокалиптични картини как кулата се накланя и пада върху Лувъра или Нотр Дам. Самият Мопасан започнал всеки ден да обядва в основата на Айфеловата кула, защото, твърдял той, това било единственото място в Париж, откъдето тя не се виждала. 

2. Строежът на Айфеловата кула отнел 2 години 2 месеца и 5 дни. 

3. Асансьорите се смазват всеки ден с говежда мазнина. 

4. Айфеловата кула е най-високата сграда в света до построяването на сградата „Крайслер” в Ню Йорк през 1930 г. 

5. След падането на мрака, на всеки кръгъл час Айфеловата кула примигва с хиляди светлинки в продължение на 5 мин.

6. На върха на кулата има радиоантена, която е използвана по време на Втората световна война да прихваща съобщения от германското разузнаване.

7. В ресторант “Le Jules Verne”, който се намира на върха на Айфелувата кула, се правят средно по две предложения за брак на ден.

8. Кулата става с 18 см по-висока през лятото, поради разширяването на желязото под влиянието на слънчевите лъчи.