8 от най-очарователните градчета в Европа

  • 8 от най-очарователните градчета в Европа
    8 от най-очарователните градчета в Европа

Далеч от тълпите и опашките, от шума и забързания трафик, се отправяме на пътешествие из някои от най-очарователните градчета в Европа.

За разлика от големите мегаполиси, пълни с туристически атракции, тук ще намерите неподправена атмосфера, автентично усещане и спокойно блаженство. Но тези градчета ще ви предложат и забавления, забележителности и интересни истории. Ето кои са те и защо заслужават вниманието ни: 

Еслинген (Esslingen), Германия

41031

През Средновековието Еслинген си спечелва позицията на основен търговски център чрез изграждането на два моста над река Некар. Еслинген е един от много градове в югозападна Германия, за който може да се каже, че е наполовина дървен. В Стария град се намират повече от 200 дървени сгради, датиращи от 13-и до 16-и век. Те се редят в жипосни редички, наобиколили пазарния площад и образуват магически фон за обаятелното събития в Германия - Коледния базар. По това време на годината 200 занаятчии се събират, облечени в средновековни костюми, за да продават своите автентични произведения от Средновековието. Това съвсем не означава, че Еслинг заслужава посещение само през зимата. Напротив! Може да се разходите из тесните улички, да се възхитите от историческите църкви и да се насладите на вкусотиите от многото пекарни през всеки сезон. 

Лука (Lucca), Италия

41028

В симпатичното градче Лука се намират някои от най-чудесните средновековни църкви в Тоскана, както и безценни художествени съкровища. Но най-голямата атракция е, че…  просто е забавно да се намираш тук. Къде другаде ще намерите градина с дървета на върха на средновековна кула или спокойна сенчеста алея на върха на стените, които обграждат града? Настанете се удобно в някое от кафенетата вътре в овалния площад и се насладете на лимонено жълтите сгради, построени от стените на римска арена. За да стигнете до площада ще минете през тунели, през които някога са били допускани зрителите. И ако целия град ви изглежда като декор за опера на Пучини, не се чудете - Лука е родният му град.

Щайн ам Райн (Stein am Rhein), Швейцария

41032

Комбинацията от добре подържани полудървени сгради и цветни стенописи, изрисувани по фасадите, остава впечатлението, че главната улица на Щайн ам Райн е декор от Хензел и Гретел. Но градът е съвсем истински и средновековната архитектура е оригинална. Щайн ам Райн е истинска радост за окото. Не пропускайте да посетите и Hohenklingen Castle, който се намира високо над града. Построен е през 13-и век, а днес е музей на местната история. 

Нажак (Najac), Франция

41030

В региона Юг-Пиренеи (Midi-Pyrénées) се намира малкото градче Нажак, което се е излегнало на една единствена улица по скалистото било. На края на улицата ви очаква замък, построен през 13-и век. Църкви и параклиси от 13-и 14-и век., крепостна порта, красиви фонтани са част от красотите на това градче. Със сигурност ще ви се прииска да се разходите по цялата дължина на главната улица и да обиколите тайните проходи на замъка. 

Уинчестър (Winchester), Англия

41034

Уинчестър е бил столица на Англия през англосаксонските време до 13-и век и седалище на Алфред Велики. Може да видите гробницата му в Катедралата на Уинчестър, където е коронясан Уилям Завоевателя. Катедралата е изпълнена с архитектурни и художествени акценти - величествена порта от ковано желязо от 11-и век, стенописи от 12-и и 13-и век, фрески от 16-и век. Има останки от кралския замък, двореца на епископа и градините на абатството, основано от кралицата на крал Алфред. За да се насладите на самия град, си отделете време - за пиене на чай и дълги разходки покрай древни сгради и тихи градини.

Волтера (Volterra), Италия

Волтера е перфектното място, където може да се насладите на местния живот в Тоскана и да не се редите на опашки за туристически атракции. Освен очарователната атмосфера на старите каменни улички и дружелюбните площади, тук ще намерите и цял набор от тоскански забележителности. Значими етруски и римски останки, ренесансово изкуство, дворец от 19-и век и още много потайности. 

Аркос де ла Фронтера (Arcos de la Frontera), Испания

41037

Този симпатичен град е кацнал на един хълм, заобиколен от едната страна от стръмна гора, а от другата - от отвесна скала. Аркос де ла Фронтера е първият от прочутите Бели градове (Pueblos Blancos) на Андалусия, южно от Севиля. Белите къщички се редят една друга из тесните улички, нагоре към внушителната църква на Сан Педро. А в най-горната част е замъкът, построен от маврите през 11-и век. Може да се настаните в реставриран дом на благородници и да се наслаждавате на изгледа към реката.

Боса (Bosa), Сардиня

41038

Боса се издига от редица пастелни къщички, по протежение на бряг, осеян с палми, през плетеница от средновековни алеи, чак до двореца Маласпина, построен през 12-и век. По тясната главна уличка са разположени дворци на някогашни благородници, които сега са превърнати в жилища, магазини, галерии, музеи. Изкачете се през лабиринта от улички, стълби и малки площади, за да се потопите в усещането за усамотения град от преди хилядолетие. Боса, на западния бряг на Сардиня е на светлинни години разстояние от блясъка на известния Коста Смералда и заслужава да се потопите в неговата атмосфера.