5 градчета-двойници на Венеция

  • 5 градчета-двойници на Венеция
    5 градчета-двойници на Венеция

Освен италианската Венеция, има много други „Венеции“, които можете да откриете по време на своите пътувания. Става въпрос за градове с канали, които въпреки че не са красивият италиански град, не му отстъпват по нищо. Затова тръгваме по вода в търсене на Венеция извън Венеция.

1. Малката Венеция в Лондон

„Малката Венеция (Little Venice) е един малък рай във вътрешността на Лондон, едно много специално кътче, което не се посещава често и никога не се появява в пътеводители като „Лондон за 3 дни”. Най-добрият начин да стигнете дотам е от метростанция Warrick Avenue и след това пеша по поречието на каналите, наслаждавайки се на спокойствието, лъхащо от градините, каналите, лодките.

Няколко канала се пресичат, като създават мрежа от „улици по вода”, пълни с лодки, някои от които речни круизи или кафенета и ресторанти във водата.

10001

10003

9996

10004

2. Гитхорн, Северната Венеция

Преди из Гитхорн (Холандия) придвижването е ставало само по каналите. И въпреки че днес вече има изградени модерни пътища, в стария град традиционен остава транспортът по вода или с велосипед, което е и много екологично.
А най-хубаво е ако живееш тук, тъй като повечето от жителите притежават свой собствен остров, заобиколен от канали.

4561

4563

3. Каналите на Брюж

Тези канали са най-познати и известни.Факт е, че историческият център на Брюж е любим на мнозина. Средновековната архитектура, останала непроменена от времето, превръща това място в истинска приказка. И, разбира се, неговите канали са част от чара.

Градът на практика е пешеходна зона, така че добър начин да го разгледате е като обикаляте по неговите канали.

9997

9999

10000

4. Жоужуанг, Китайската Венеция

Това е един от най-известните водни градове на Китай.Неговият чар се крие не само в каналите, но и в типичните къщи в района, каменните мостове, малките улички и плаващите кораби.

Всяка година все повече туристи се качват на автобус от Шанхай, за да стигнат до Жоужуанг и да прекарат деня с местните жители. Казват, че гондолиерите дори припяват стари китайски песни по време на обиколките си. Какво по-хубаво от това?

10007

10005

5. Анси, Венеция в полите на Алпите

Така стигаме и до последната Венеция по света – прекрасният Анси. Водите, които пресичат Анси, са тези на реката-канал Тиу, които се вливат в езерото Анси, едно от най-чистите в света. Представете си средновековен град с канали и тесни улички. Именно така изглежда това френско градче.

10006

23935