9 най-горещи точки на планетата

  • 9 най-горещи точки на планетата
    9 най-горещи точки на планетата

В очакване сме горещините от Западна Европа най-накрая да стигнат и до нашите ширини и лятото да започне не само по календар. Всяко нещо си има двете страни и по света има местd, където хората вероятно биха искали да не е толкова горещо през цялото време и чат-пат да вали.


Вижте кои са деветте най-горещи точки на планетата.

1. Ченай

Индия

36275

Южният индийски град редовно преживява в температури над 40C. Единственото, което разведрява жителите на столицата на щата Тамил Наду, е, че там е един от най-дългите плажове в света. 


2. Долината на смъртта

САЩ

36270

Долината в пустинята Мохаве е известна с пустия си пейзаж. Това е най-ниската, най-сухата и най-горещата точка в Северна Америка. Именно в Долината е измерена и най-горещата температура в историята - 56.7C. По принцип през лятото температурата там е между 40.6C- 46.1C. Интересното е, че въпреки тези ужасни условия, там вирее оскъден животински свят.

3. Далол

Етиопия

36267

Този град в Афарската депресия е уникален с това, че има най-високата средна годишна температура в света. През 60-те средната годишна температура е била 34.4C. Ясно е, че днес местността е безлюдна, но е интересно как там е имал миньорско селище навремето.

4. Кебили

Тунис

36272

В този африкански град е била измерена една от най-високите температури в историята. Въпреки че по принцип термометърът показва над 37.8C, Кебили е популярна туристическа дестинация, най-вече заради възможността туристите да снимат бялата мехарска камила. Въпреки жегата, има свидетелства за това, че градът е бил заселен в продължение на 200 хиляди години.

5. Гадамес

Либия

36268

Средната дневна температура в този град в еверозападна Либия през юлие 40.6C. Въпреки това, фактът, че се намира в оазис е голям плюс – Гадамес е туристическа дестинация, а старата му част е в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО. Въпреки че климатът е горещ и сух, а през годината падат сам о 33.1 мм дъждове, градът е един от най-старите в региона.

6. Лас Вегас

САЩ

36271

Меката на хазарта е създадена на много горещо място. Извън хотелите и казината температурите достигат над 40.6C, а през 2013 г. поставиха собствен рекорд от 47.2C. Местността в пустинята Невада е доста суха и по-голямата част от влагата там идва от сълзите на изгубилите комарджии.

7. Мека

Саудитска Арабия

36269

Като стана дума за меката на хазарта, следващата гореща дестинация е истинската Мека. Всяка година градът приема милиони мюсюлмани, които идват да се молят в най-голямата джамия в света Ал-Харам. Сами по себе си, тези поклоннически преходи са доста изтощителни, защото климатът е много сух, почти не вали и средната годишна температура е 42.8C.

8. Кувейт

Кувейт

36274

Там пясъчните бури и много горещите температури са нещо наистина обичайно. Предимството на Кувейт е, че е до морето, защото температурите от 46.1C щяха да създават още по-големи проблеми на местните.

9. Куийнсленд

Австралия

36266

Пустошта на този австралийски щат е безлюдна в по-голямата си част. По време на периоди на суша, температурите на земната повърхност могат да достигнат 69.3C, което е измерено със сателит през 2003 г. Като цяло е трудно да се каже точно колко е горещо, просто защото никой не ходи там, камо ли да живее.