Най-интересните събития през юли 2016

  • Най-интересните събития през юли 2016
    Най-интересните събития през юли 2016

Слънце, море, фестивали, джаз, бягане с бикове, концерти на открито - ето ги любимите ни събития през юли в България и по света. Само си изберете дестинация!

ДЖУЛАЙ МОРНИНГ 2016 - КЪДЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА

*

С О Ф И Я

Hippielandia Music Festival

1 и 2 юли, парка на Летище София

Мястото е прекрасният парк на Летище София, поводът е чисто новият музикален фестивал HippieLandia, в чиято основа ще бъде любовта към музиката на щастливите и слънчеви хора, жадни за нови преживявания. Дебютното издание на ХипиЛандия ще се състои в рамките на 2 сцени, разположени до живописното езеро на парка с естествен декор от излитащи и кацащи самолети. Сред хедлайнерите, обявени до момента, са Gorgon City, Netsky и GusGus. Следете новости за Хипиландия.

*

A to JazZ Festival

1-3 юли, Южен парк

За първи път в програмата на фестивала в Южния парк, редом с хедлайнерите, които тепърва ще бъдат обявени, са включени още двама чуждестранни гости – френско-полската група Avenue и американецът Derek Brown-BEATBox SaX. Организаторите отново са подготвили силен български лайнъп: Akaga, The Golden Project, Imagine, Funkallero, Classic in the Jazz, Petya Dankova Live Band, Jazzroty: The Music of Thad Jones & Mel Lewis Feat. Brass Association Big Band, както и суинг диджеите The Smugglers Collective. Вход свободен. Повече за A to JazZ Festival.

*

Блок Кино - безплатно българско кино на открито

12 юли - 12 август

От 12 юли до 12 август, всеки вторник и четвъртък междублоковите пространства на десет квартала в София се превръщат в киносалони под открито небе. Основната програма Блок Игрално Кино включва десет безплатни прожекции на 20 страхотни нови български пълнометражни и късометражни филми. Повече за Блок кино.

*

К А В А Р Н А

Каварна рок фест

2-3 юли

Легендарната шведска банда Therion потвърдиха участието си на Каварна рок фест 2016, който се организира от Loud Concerts и Община Каварна. Те ще зарадват българските фенове на тежката музика на 2 юли. Нека припомним, че ден след това на сцената ще свирят Avantasia и Myrath. Допълнителна информация за Каварна рок фест 2016.

*

С О З О П О Л

Музите - международен младежки фестивал на изкуствата

5-15 юли

Античният град отново ще бъде арт център от  5 до 15 юли 2016 г. Около 2000 участници ще се надпреварват в пет  категории изкуство. Конкурсната програма включва големи публични музикални и танцови концерти в Амфитеатъра, изложби и театри, атрактивните дефилета из старинния град, анимации и забавления. Повече за фестивал Музите.

*

С Л И В Е Н

Лятна случка - фестивал 

2 юли, крепостта Туида, край Сливен

Фестивал "Лятна Случка" е насочен към съвременните форми на изкуство и начините за доближаване до природата, съчетавайки традициите и новото, в търсене на алтернативни методи за развлечение и спорт, начини за комуникация и преоткриване на себе си в заобикалящия свят. Тази година предстои по-скромен по размери, но все така впечатляващ фестивална крепостта Туида над Сливен. Вижте програмата на фестивала Лятна случка.

*

К У К Л Е Н

WakeЪп! фестивал – България

7-10 юли, край град Куклен, на 15 км от Пловдив

За шеста поредна година фестивалът ще изпълни вълшебната гора и поляните над град Куклен край Пловдив. Основната идея на този фест/събор/сбор е да събере за няколко дни в планините хиляди преследвачи на мечтите, които да заживеят заедно сред природата и под звездите. Елементите на тазгодишното издание ще бъдат допълнени от ателиета, свързани с културното наследство, обогатяващи лекции, работилници за деца, както и традиционно богата музикална програма. Научете още за WakeЪп! - България 2016 .

*

С Е В Л И Е В О

Bedouin Forest Carnival

8-10 юли

Нещо ново се задава на българската фестивална сцена. Bedouin Forest Carnival ще се проведе в живописния район на град Севлиево под сянката на Стара планина. Разположен на 5000 м2, фестивалът ще включва страхотна музика, зони за отдих и приключения. Ще има осигурена и къмпинг зона с включени всички удобства (душове, тоалетни, електрически гнезда), в която всички ще могат да се разположат със собствени палатки или да резервират от вече oсигурените. Музиката включва някои от най-големите ъндърграунд DJ-и от цял свят, както и най-доброто, което българската сцена има да предложи. С над 30 изпълнители сред които: Matt Sassari (FR), Skober (UA), Steve Mulder (NL), The YellowHeads (ESP), Medhat & Dekkstrum (UK), Ankytrixx (IND), Necroboy (IT), както и българските легенди Balthazar & JackRock, DJ Versus и още много! Подробности за Bedouin Forest Carnival.

*

В Е Л И К О  Т Ъ Р Н О В О

Дикси Джаз Фест - международен фестивал

7-9 юли

Интересни международни колаборации, дикси и реге проекти ще предложи на публиката си деветото издание на Дикси Джаз Фест – Велико Търново. Класата в световния джаз идва на сцената на фестивала в Летния театър с проект, обединен около известния саксофонист Олег Киреев (Русия) и контрабасиста Бранко Маркович (Сърбия). Всички прояви в афиша на #9 Дикси Джаз Фест са безплатни за публиката. Повече за фестивала.

*

М А Л К О  Т Ъ Р Н О В О

По Малкотърновски – от извора на Странджа

23-24 юли

Народно читалище „Просвета 1914” ви покани на петия Фестивал „По Малкотърновски – от извора на Странджа”. Инициативата ще представи уникални занаяти, традиции и други елементи от нематериалното културно наследство на Странджа. Повече от програмата тук.

*

К А З А Н Л Ъ К 

Екофест Копринка

30 юни - 3 юли, на брега на язовир Копринка

Еко фестивал Копринка ще се проведе за шести пореден път край язовир Копринка. Предвидени са екологични дейности, палатков лагер, музика, ателиета, музика на живо, хамачена градина... Повече за Екофест Копринка. 

*

Б У Р Г А С

Wine Fest Burgas - фестивал за най-доброто българско вино

28-31 юли, Флората

За първи път след Сoncours Mondial de Bruxelles 2016 - наградените вина ще бъдат представени пред масова публика на Wine Fest Burgas 2016. Българските медалисти от 23-ото издание на Сoncours Mondial de Bruxelles 2016, което тази година се проведе в България, ще представят шампионите си по време на третия Wine Fest Burgas, който се организира от Националната лозаро-винарска камара и фирма "Експотим", от 28 до 31 юли в експоцентър "Флора" в Бургас - Морската градина. Повече за Wine Fest Burgas.

*

Международен филмов фестивал Бургас

22-28 юли

Международен филмов фестивал Бургас е най-новият морски филмов фестивал, чието пилотно издание ще се проведе от 22-ри до 28-ми юли в Морската градина – на сцена „Охлюва“ и в Морското казино. Фестивалът има за цел да развие устойчива платформа за представяне на игрални и документални филми, запознавайки публиката със съвременното киноизкуство на страните от Черноморския регион (България, Румъния, Молдова, Украйна, Русия, Грузия, Армения и Турция). Повече за фестивала.

*

Фестивал на пясъчните фигури

Всяка година в Морската градина на Бургас се появява магичен свят от пясък. Очаквайте актуална информация за Фестивала на пясъчните фигури в Бургас.

Кога и къде: лято 2016 (началото на юли - края на септември), Бургас

*

С В Е Т И  В Л А С

Арт фестивал Лицето на изкуството

21-24 юли, 18-21 август

Идеята, заложена във фестивала е, че изкуството е форма на изразяване, емоция и вграждане на личността в творчеството. Изолираната проява на такова е често явление и точно поради този факт целта на този фестивал ще бъде да обедини различните представители на изкуството, да ги свърже в спойка и да им даде стимул да се търсят и преоткриват за в бъдеще.Програмата за тази година ще даде възможността на публиката да стане свидетел на гостуващи постановки от страната, а също така ще предложи на различни по вид артисти да се включат в майсторски класове /ателиета/ уъркшопи.  Повече за фестивала.

*

Б А Н С К О

Bansko Beat

15 и 16 юли, Банско

Тази година Bansko Beat дава ранна заявка за безплатно музикално събитие в планината с Ненчо Балабанов и Криско. Очаква се обявяване на още хедлайнери на фестивала, който се провежда в центъра на Банско. Следете за още акценти от програмата на Bansko Beat.

*

Р О Ж Е Н

Роженски събор

15 и 17 юли, Рожен

През 2016 г. Роженският събор ще се проведе отново. За три дни на красивите Роженски поляни ще се проведе Събор на народното творчество и животновъдството Рожен. Очаква се съборът да включва: фолклорен конкурс „Рожен”, традиционни занаяти, етнографски и музейни експозиции, изложение на овце, кози, кучета, крави и биволи. Млечни и месни продукти от фермата, изложение на био храни и напитки, народни борби, кулинарно шоу и чевермета, конни атракции, народни веселби и нестинарски игри. Следете актуална информация за Роженски събор 2016 г.

*

С Е Л О  К И С Е Л Ч О В О

Бардово Бърдо Фест – песни под звездите на Родопите

28-31 юли, поляните над село Киселчово

Фестивал за лагерен огън, бабини манджи и песни под звездите в РодопитеВход свободен. Дестинацията е закътаното родопско селце КиселчовоПо време на “Бардово Бърдо Фест” ще звучат китарите на някои от най-популярните съвременни бардове. Те ще изпълняват свои песни, но и ще припомнят мелодиите на младостта. Детската програма ще включва състезания и игри на народна топка, стъклени топчета, ластик, федербал, “Не се сърди, човече!”, “Дама”, “Домино”, “Стражари и апаши”, “Кър” и много други. Що се отнася до хапването, освен традиционните ястия като родопско чеверме, пататник и пареник, менюто по време на “Бардово Бърдо Фест” ще включва и много вкусотии от едно време – пълнена чушка със сирене, филия с лютеница, мекици, циганска баница, яйце на вестник, питка “Мечка”, домашен сладолед, лимонада и други. Повече за Бардово Бърдо Фест.

*

Х И Ж А  А М Б А Р И Ц А

Фестивал на боровинките

29-31 юли, хижа Амбарица, Троянски Балкан

Високо в Троянския Балкан за трета поредна година у нас ще се проведе Фестивалът на боровинките. Хижа Амбарица e разположена в един от най-богатите ни масиви с диви боровинки. Комбинирайте разходка в планината, палатков лагер, огън и музика, различни забавления, състезания, игри, филми, и дискусии. Не на последно място – всеки, който има желание, може да си тръгне с вълшебно сладко от боровинки. Следете програмата на Фестивал на боровинките.

*

К Ъ М П И Н Г  К А В А Ц И

Kavatsi Beach Festival

30-31 юли, плаж Каваци, пред клуб Алкохол

Двудневният фестивал представя общо осем групи начело с Кирил Джайковски, S.A.R.S. И Jaya The Cat и ще се проведе на открито - на плажа пред клуб Алкохол. Строежа и Алкохол отново планират плажно музикално събитие в разгара на лятото. Тази година музикалната програма включва по четири групи на ден - артисти от САЩАвстралияСърбияРумънияХоландияМакедония и България. Афишът от първия ден включва имената на Kiril Dzajkovski feat. TK Wonder & MC Wasp, Jaya The Cat, Уикеда и Brazz ViliDJ. Неделната програма от 31 юли пък ще представи S.A.R.S., Subcarpati, Superhiks и Kottarashky & The Rain Dogs в компанията на Nufry от Panican Whyasker. Вземете си билети отрано, ограничени са и се продават бързо. Повече за Каваци Бийч Фестивал.

*

В Р Ъ Х  П Е Р Е Л И К, Р О Д О П И Т Е

Перелик Еко Джаз Фест

30 юли, връх Перелик, Родопите

На връх Перелик, Родопи, СмолянБългария на 30 юли 2016 г. ще се състои Перелик Еко Джаз Фестивал - "The Sound of Silence". Фестивалът се провежда на 2191 м височина. Сцената е огряна само от свещи и огньове, музиката се лее под звездите на Родопите. Вход свободен. Следете актуална информация за Перелик Еко Джаз Фест.

*

С Л Ъ Н Ч Е В  Б Р Я Г

Solar Summer Festival

30 юли - 20 август, Cacao Beach, Слънчев бряг

Вече 13 години Solar Summer е основен генератор на енергия и летни музикални вълнения на електронната сцена у нас. Фестивалът ще бъде открит на 30 юли с Мark Knight и ще приключи на 20 август с Victor Calderone. Oсвен тях организаторите от Yalta Club ще посрещнат на Cacao Beach Club - Fedde Le Grand, Dubfire, Sharam, Danny Tenaglia, Joseph Capriari, както и една от най-популярните техно двойки в света Аdam Beyer и Ida Engberg. Тази година програмата на Solar Summer ще покаже и нежната, женска страна на електронната музика в лицето на Samanta, Anna и разбира се Ida Engberg. Вижте пълната програма на Solar Summer 2016.

*

В ЧУЖБИНА 

Европейски фестивал на балоните

6-10 юли, Барселона

Цветни балони с горещ въздух се издигат в небето на Барселона. Прочетете повече за Европейския фестивал на балоните.

*

Джаз фестивал в Монтрьо

1-16 юли, Монтрьо

Джаз фестивалът в Монтрьо се провежда на брега на Женевското езеро и е един от най-големите музикални фестивали в Швейцария. Прочетете подробности за Джаз фестивала в Монтрьо

*

Бягане с биковете в Памплона

6-14 юли, Памплона

По време на фиестата на Сан Фермин всяка сутрин десетки безразсъдни хора тичат пред биковете из тесните улички на Памплона. Прочетете повече за бягането с бикове в Памплона

*

Вижте още събития в България и по света!