9 отвратителни обичая от цял свят

  • 9 отвратителни обичая от цял свят
    9 отвратителни обичая от цял свят

Обичаите и традициите по света са изключително интересни в своята многоликост и разнообразие. 

Въпреки че хората навсякъде по света като цяло си приличат, различните култури гледат по различен начин на основни аспекти от живота. 

В някои случаи разбиранията на тези аспекти на нас, хората от западната култура, могат да ни изглеждат смешни, странни или направо ужасяващи.

Както се казва – различни хора, различни обичаи.

Вижте кои са 9-те най-отвратителни обичая на света.

35114

1. Непал/ Индия

На всеки пет години в Южен Непал се провежда индуският фестивал Гадимай в чест на богинята на силата Гадимай. Сборището по случая е наистина грандиозно, защото събира около 2 милиона души от Непал и Индия, а в духа на традицията настава истинско клане.

За да омилостивят богинята, местните хора убиват хиляди биволи, прасета, кози, кокошки. По време на последното издание на фестивала само умъртвените биволи са били 5000. Като казахме клане, имахме предвид истинско клане.

35107

2. Бразилия/Венецуела

Някои местни племена имат традиция да изгарят своите мъртви и след това да изяждат праха им. Има няколко теории защо това се случва – първата е, че индианците вярват, че умрелите не трябва да присъстват под никаква форма в света на живите. Втората е, че те се страхуват някой от местните шамани да не изпрати демони, които да изядат душата на починалия. За да предпазят своя мъртъв близък, членовете на семейството и останалите от племето правят така, че от него нищо да не остане.

35111

3. Индия

В Индия има племе на име агори, чиито монаси са намазани с бяла боя. Техните обичаи са меко казано плашещи - те живеят на гробищата, където според тях живеят бог Шива и богинята на смъртта Кали. Там те се прехранват с човешки останки и екскременти. Сред другите им обичаи са ядене на главите на живи животни, пиене от черепи и молене върху трупове. Останалите индийци са били толкова ужасени от агорите, че правителството на Индия официално е забранило ритуалите им и ги е прогонило от местообитанията им.

35112

4. Ескимосите

Ескимосите вярват в задгробния живот и затова имат традиция да изпращат възрастните членове на своето племе на тяхното дълго пътуване към един по-добър свят. Те го правят като качват възрастния човек на един плаващ ледник и не му оставят никаква храна. Пътят на старите ескимоси към по-добрия свят със сигурност не е приятен.

35106

5. Азия/Африка

Сред някои народности по света дългият врат е символ на красота. Жените там носят месингови пръстени, увити около вратовете си, за да станат те по-дълги. Тежестта на пръстените може да деформира раменете, което създава илюзията за по-дълъг врат.

35108

6. Африка

Масаите в Кения и Танзания имат обичай, който със сигурност им е донесъл много неприятности с европейските заселници. Местните племена традиционно плюят в дланта си, преди да се здрависат с някой. Те плюят дори на новородените и им казват, че са лоши, защото вярват, че ако новороденото е приветствано, то го очаква лош живот.

7. Индонезия

Там има обичай зъбите на жените да се изострят, за да станат момичетата по-красиви. Ужасното на това е, че грешат и второ - това е много болезнена процедура. На Бали са имали същата традиция, но причината е била, че са искали буквално да притъпят негативни емоции – те са мислели, че чрез зъбите човек изразява гняв, завист и пр. Някои африкански племена пък са имали подобна традиция, защото са считали, че с изострени зъби ще приличат на мощни и опасни животни като акулите. Обичаят го има още във вярванията на аборигени, някои виетнамски и судански племена.

35110

8. Древните маи

Хората от тази древна цивилизация са имали обичай да овързват черепите на новородените, за да придобият те продълговата форма. Според тяхната традиция, бебетата е трябвало да минат през тази процедура, за да придобият социален статус. Маите вярвали, че тази форма на главата говори за интелигентност на индивида. Интересното е, че обичаят е бил широко разпространен сред древните общества навсякъде по света - при хуни в Азия, африканските племена, египтяните, като и някои северноамерикански племена.

35109

9. И пак... Индонезия

Племето Дани в Индонезия вярва, че, когато член на семейството умре, най-възрастната жена в рода трябва да си отреже горния край на един от пръстите. Там също е имало традиция, когато една майка е изгубила няколко деца подред, да се опита да предпази новороденото си като му отхапе някои от пръстите. Така те са се опитвали да направят бебетата да изглеждат по-различни от починалите им братчета и сестричета, и така смъртта да го подмине. Тези практики вече са забранени, но възрастните жени от племето все още ходят без пръсти.