Акрополът в Атина вече предлага частни обиколки за 5000 евро

  • Акрополът в Атина вече предлага частни обиколки за 5000 евро
    Акрополът в Атина вече предлага частни обиколки за 5000 евро

Акрополът в Атина, един от най-посещаваните древни паметници в света, въведе частни обиколки на цена от 5000 евро, достъпни извън официалното работно време. Тези ексклузивни обиколки са предназначени за групи до петима души и започват в 7:00 сутринта или след 20:00 часа, след официалното време на затваряне.

Според уебсайта на Hellenic Heritage, който популяризира обиколките под „Изживяването на Акропола“, всяка група може да избере личен водач, ако желае. Първата частна обиколка се проведе на 29 юни, а резервациите за самостоятелни частни обиколки станаха достъпни от 12 юли. Тези обиколки са планирани във вторник, петък и събота, за да предложат на посетителите възможност да разгледат Акропола без обичайните тълпи.

Първоначално обявени миналата година, тези частни обиколки трябваше да започнат на 1 април, но бяха отложени от Министерството на културата. Съюзът на пазителите на гръцките археологически обекти се противопостави на организирането на тези обиколки, позовавайки се на изключването им от процеса.

Построен през 5-ти век пр.н.е., Акрополът на Атина е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Отбелязва значително увеличение на посетителите, особено поради туристи от круизни кораби. Миналата година бяха регистрирани близо четири милиона посетители, отбелязвайки увеличение от над 31% за една година. Този скок накара Националната организация за археологически ресурси (ODAP) да въведе почасови интервали, за да управлява потока от посетители.

Акрополът е отворен за обществеността всеки ден от 8:00 до 20:00 ч., като общият вход е на цена от 20 евро и комбиниран билет за други древни обекти на цена от 30 евро.