Акцентни заглавия на издателство „Сиела“ 2021-2022

  • Акцентни заглавия на издателство „Сиела“ 2021-2022
    Акцентни заглавия на издателство „Сиела“ 2021-2022

Започнахме от средата – 2021 г. стартира без въведение и в изцяло ново понятие за „нормално“. Но в разгара на пандемия и сред тъмните облаци продължихме напред и открихме, че макар понякога да чуваме само за омразата, на този свят има много повече обич, отколкото сме подозирали. А на нас ни е най-лесно да я изразяваме чрез книгите, които издаваме.

През тази година това бяха над 230 заглавия, в които вложихме цялото си сърце.

10 от тях намериха трайно място и в сърцата на читателите:

1. „Опашката“ – Захари Карабашлиев

2. „Този ден“ – Бланка Липинска

3. „Домът на Gucci” – Сара Г. Фордън

4. „101 отбивки: презареждане“ – Иван Михалев

5. „Мисия Туран“ – Алек Попов

6. „Майкини и другите“ – Иво Сиромахов

7. „365 дни“ – Бланка Липинска

8. „Маргаритка: Биби и Мими на детска градина“ – Илия Деведжиев и Веселка Велинова

9. „Аз още броя дните“ – Георги Бърдаров 10. „1984“ – Джордж Оруел

Акцентни заглавия на издателство „Сиела“ 2021-2022

Нашето приключение започна още през януари, когато погледнахме „Бъдещето на почти всичко“ и направихме „Опит за екстаз“ с изключителния философски роман на Димитър Бочев. Срещнахме се с „Моята прекрасна съпруга“ на Саманта Даунинг и подготвихме почвата за екранизацията на „Убийците от Оклахома“, която ни очаква през 2022 г.

След това предизвикахме свободата с разтърсващия антиутопичен роман „Опашката“ от Захари Карабашлиев, който се превърна в най-продаваната книга на 2021 г.

Припомнихме знаковата „Айхман в Йерусалим“ от Хана Аренд, защото до „ВОЙНАТА Е МИР. СВОБОДАТА Е РОБСТВО. НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА“ от пророческия „1984“ от Джордж Оруел понякога ни делят само няколко страници.

По повод 71-годишнината от смъртта на великия британски писател с наше лого и с великолепните илюстрации на Дамян Дамянов и майсторския нов превод на Венцислав К. Венков се появиха и „Фермата на животните“, и „1984“, които намериха хиляди нови читатели.

Започнахме от рано да се готвим за новия роман на Антъни Доер, затова припомнихме, че най-важна е „Светлината, която не виждаме“, връщайки по рафтовете в книжарниците книгата, която спечели „Пулицър“ за 2015 г.

Намигнахме на историята с „Подполковника и пролетта“ от мистериозната Нил Колефф, завърнахме се към себе си с впечатляващия дебют „Шестият пръст“ от Деляна Манева и проследихме първите писателски стъпки на любимия Галин Никифоров с преработените „Добро момче/Умерено нежно“.

Истината е, че някъде там – през пролетта, когато всичко се променя – открихме, че не можем без книгите – те са нашите острови, до които да стигаме в бурното море на света. И сме готови да се борим за тях „До последен зъб“, дори и да трябва да се изправим пред най-коварния вирус. Добре, че на помощ се присъедини и сценаристът Тео Чепилов!

Дадохме ви няколко „Диви жокери“ какво предстоеше: първите ни премиери от много време насам. И макар че бяхме скромни, за да опазим близките на сърцето ни – досущ като любимите герои във вечната „Елегантността на таралежа“ – успяхме да съживим магията на срещите с любими читатели с премиерата на „Еми и Крадецът на сенки“ от Марин Трошанов. На нея разноцветни магьосници от цялата страна се събраха, за да отпразнуват настъпването на лятото. А след това организирахме цяло турне с „Чифт“ от Мартин Светославов – Мъци и тази година обърнахме внимание не само на София, но бяхме и в Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас, Димитровград и Русе.

Докато се усетим, дойде време за един от най-натоварените периоди в годината (не защото по принцип ни е скучно) и усилията ни бяха възнаградени с появата на величествените и приносни „Събрани разкази“ от Кърт Вонегът и завладяващата „Утопия Авеню“ на Дейвид Мичъл. И двете – сбъднали ни се точно на време за Пролетен базар на книгата 2021 г.!

Някъде там започна и епичната „Мисия Туран“ на обичания Алек Попов, а почитателите на „365 дни“ ликуваха, защото на пазара изгря и „Този ден“ –  продължението на бестселъра на Бланка Липинска, чиято екранизация предстои да видим съвсем скоро.

С Любо Николов взехме „Крайни мерки“  да не скучаете през лятото – изпратихме ви в дълбокото „Гръцко синьо“ с журналистката Анита Димитрова, а любимият пътешественик Иван Михалев ви даде нови „101 отбивки: презареждане“.  Междувременно станахме част от „Пътешествието“ на Ричард Пол Еванс, което промени и нашия живот; отбелязахме „Денят на прасето“ с автора на „Кутия за птици“ – Джош Малерман, и станахме свидетели на завръщането на „Червения дракон“ и най-енигматичния психопат в историята на литературата. Защото д-р Ханибал Лектър и знаковата поредица на Томас Харис отново заеха своето триумфално място в книжарниците.

От „Изкуството на живота“ от култовия Райън Холидей научихме много за стоицизма, а любимата Мюриел Барбери ни докосна до японската душевност и собствената ни вътрешна красота с деликатната „И розата сама да е“, чийто предговор писателката написа специално за родните читатели.

Някъде там през юни открихме „Евангелието на Локи“ от Джоан Харис и се запознахме с „Най-щастливият човек на света“ – изключителния Еди Джаку.

Справихме се с някои „Беди в Рая“ с обожаваната от читателите Елин Хилдебранд и променихме „Представата за теб“ с Робин Лий.

Покорихме щастието с вечния Бъртранд Ръсел, носихме се на „Крилете на Масклин“ със сър Тери Пратчет, открихме „Погубени“ от Карин Слотър и си пожелахме „Спи спокойно“ с Андерс Руслунд.

Taка неусетно се изниза лятото, а с изгряването на „Дива луна“ от Виктор Меламед дадохме начало и на Алея на книгата – София, където успяхме да се срещнем с вас, да поговорим и да се гмурнем в „Дълбока вода“ – да изживеем „Мистичните Родопи“ с Иво Георгиев, да преживеем „Едно лято в Париж, даси припомним „Големите грешки на Втората световна война“ и да се подготвим за епичния завършек на любимата трилогия „Кало Змея“ от Милен Хальов.

Всичко това, за да може да си поговорим по-подробно „За жените и солта“ – изключителния дебют на Габриела Гарсия и да открием „Пепел в снега“ – дългоочакваният роман за ГУЛАГ на Рута Сепетис.

Посрещнахме есента, а „Зад нейните очи“ открихме истината за „Червеният терор без маска“, преоткрихме своите „Родственици“ – неандерталците, а заедно с любимия Тери Диъри подготвихме почвата за „Успяващите деца“ с цели три поредици в духа на любимите „Страховитото в историята“.

Навлязохме в „Кралството на прокълнатите“ с началото на хитовата поредица на Кери Манискалко, запознахме се с „Френският фотограф“ на Наташа Лестър и с „Писатели и любовници“ от Лили Кинг. След опасната ни „Игра с огъня“ с Л.Дж.Шен видяхме Rainbow in the Dark”, през която ни преведе легендата Рони Джеймс Дио, за да се окажем в „Жива мрежа“ и да надникнем в „Домът на Gucci” книгата, която вдъхнови екранизацията на годината.

Там открихме много „Гладни сърца“ за красиви истории, а най-мъдрата книга – „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ ни научи, че трябва само да се вгледаме в своите „РазниМисли“, за да постигнем онзи „Размах“, за който мечтаем.

Помогнахме и на всички „Разведени с деца“, намерихме утеха в „Чайната на ъгъла“, нарушихме „Мълчанието на агнетата“ и открихме, че „Всичко, което искам за Коледа“ може да бъде само „Коледа завинаги“ и един дневник. Бил той и на Ноел.

Декември дойде с нови „Празнични рецепти“ от любимата Йоли, както и с припомняне какъв наистина е „Вкусът на България с легендарния Иван Звездев. В най-празничния месец отбелязахме и 95 години от появата на Мечо Пух и започнахме неговата история така:

„Имало едно мече“…

Изчакахме да видим дали ще дойде моментът, в който „Певицата взема властта“ с Иво Сиромахов, за да оценим „Цветовете на живота“, да си подарим „Играчка за Коледа“ и да не повторим онези „Възход и падение на Великите сили“, скрити в „Черната кутия“ на световната история.

„Класика в жанра“, ще си кажете. Затова празнувахме и 75 години вестник „Стършел“, изненадахме ви с „Плюшеното приключение“ от Благой Д. Иванов и изпратихме годината с епичния завършек на най-любимата фентъзи поредица – „Софийски магьосници 4“ на Мартин Колев.

А със „Заветното им заклинание“ повдигнахме завесата към една още по-бляскава

2022 г.,

в която думите отново ще бъдат мостът, по който да покорим цели светове и вселени. И да открием себе си.

Още през януари 2022 г. обещаваме да започнем на чисто – с „50 здравословни рецепти“ от YouTube фурията Йоана Йокко – защото именно днес е чудесен ден да избереш най-доброто за себе си. И е още по-хубаво, когато на помощ идва Леля.

Още през първата седмица на януари „Зовът на смелостта“ на Райън Холидей ще ни позволи да разкажем историята на едни „Малки мъже“, които променят историята и по-късно ще ни отведат на среща със „Синовете на Джо“.

И въпреки че през последните две години често минавахме през „Улицата на кошмарите“ и животът ни се струваше като филм, след екранизацията му ще открием „Магията на реалността“ с помощта на неповторимия Ричард Докинс, за да скочим направо в „Облакът Кукуландия“ – дългоочакваната нова книга на Антъни Доер.

Едно е сигурно –  очакват ни „Още 365 дни“ с  Бланка Липинска – за да се подготвим за втория филм от поредицата.

Още през първите месеци на годината ще зарадваме и почитателите на YA литературата. Защото авторката на „Алена кралица“ – Виктория Айвярд – пък е призовала „Рушител на селения“ – началото на изцяло нова поредица, за да станете част от „Смъртоносна академия: Последният випуск“ заедно с героите на Наоми Новик.

Всичко това ще е „За ваше собствено добро“ – това ще е заглавието на втория роман на майсторката на нестандартния трилър Саманта Даунинг, който предстои да видим съвсем скоро.

Неусетно ще дойде времето и на „Победителите“ на Фредрик Бакман– книгата, която сякаш ви е запленила още преди да се появи.

Надяваме се през 2022 г. да открием „Кои сме ние и как стигнахме дотук“, а с това впечатляващо изследване уважаваният учен Дейвид Райх ще ни разкаже историята на човечеството, разказана с помощта на нашите гени от първите хора в Африка до съвременната цивилизация.

А в битката с коварния COVID-19 ще помогне мащабното изследване „Вирално“ на Мат Ридли.

През 2022 г. ще има и много романтика. След като посетим „Къщата на Ривиерата“ с новия роман на обичаната Наташа Лестър, ще се научим „Как да преживеем скандала“ със завладяващия исторически романс на Самара Париш, ще научим мрачни „Малки тайни“ от Дженифър Хилиър. После ще се запознаем с „Лев“ на Бел Аурора и очарователната „Мери Джейн“ на Джесика Аня Блау, за да преживеем  мъдрата и нежна история за четиринайсетгодишно момиче, уловено в мрежата на порастването и лутащо се между своето благочестиво и строго семейство и хаотичната, хипарска атмосфера в дома, където работи като бавачка през лятото.

А през лятото „Разказвачът“ ще бъде не кой да е, а легендарният Дейвид Грол – фронтменът наFoo Fighters и някогашен барабанист на Nirvana, без който съвременната рок сцена нямаше да е същата.

Вярваме, че 2022 ще е годината на новите начала, затова заедно скриминалния роман в стил П.Д. Джеймс –  „Последното парти“ от Клеър Макинтош слагаме началото на цяла поредица.

Истинско литературно пиршество очаква почитателите на добрия фикшън – с литературния трилър „If we were villians“ на М. Л. Рио и „Трябва да те предам“ –  новия завладяващ роман от авторката на „Сол при солта“, „Фонтани на мълчанието“ и „Пепел в снега“ Рута Сепетис. Ново издание ще вдъхнем на обичаната класика „Искрица живот“ от вечния Ерих Мария Ремарк.

Задава се и впечатляващата по размаха си книга на автора на „Битката: красота и печал” – „Ноември“ от Петър Енглунд, а в края на годината ще се появи и знаковата „Кръстопътища“ от Джонатан Франзен в превод на Владо Молев.

До края на 2022 г. вече ще се чувстваме като „Американският Прометей“, когато ще се появи и  книгата на Кай Бърд и Мартин Шервин, разказваща в над 800 страници живота на американския физик Дж. Робърт Опенхаймер, станала носител на „Пулицър“ и вдъхновила предстоящата екранизация на режисьора Ридли Скот.

С този съвсем бегъл поглед над предстоящите заглавия се надяваме да сме обгърнали сърцето ви с надежда. И вяра, че домът невинаги е място. Понякога е книга и всяка отгърната страница ти подарява цял нов свят. Не знаем колко са те, но се надяваме да ги открием заедно! В една година, която да ни е по мярка.