„Вкусът на България“ от Иван Звездев + няколко рецепти

  • „Вкусът на България“ от Иван Звездев + няколко рецепти
    „Вкусът на България“ от Иван Звездев + няколко рецепти

Иван Звездев е един от най-популярните и обичани родни кулинари. Телевизионните му предавания и книги са послужили като въведение в готварството на цяло едно поколение, а днес усмихнатият водещ ни радва от най-популярния български кулинарен канал в YouTube – „Кухнята на Звездев”.

20 години след завръщането на Звездев от Аржентина в България и старта на кариерата му на малкия екран в книжарниците се появява луксозното юбилейно издание „Вкусът на България“, което събира 100 традиционни и придошли рецепти, издържали изпитанието на времето и настанили се трайно на трапезата на българина.

В настоящото издание са включени емблематични ястия от различни краища на България, които не са известни в цялата страна и такива, които идват извън българското землище, но са част от националната ни кухня – като дрипави першоре.

Ще откриете класически гозби като кавърма, козунак и боб по манастирски. Други включени ястия са навлезли съвсем наскоро, но вече са неразделна част от ежедневното ни меню – например спагетите с кайма.

Нещото, което ги обединява, е вкусът, който идва от подправките, както и усещането за завръщане у дома.  

Това са рецепти, които предлагат бързо, лесно и вкусно решение на дилемата „Какво да сготвя тази вечер?“. Издание, което е подходящо както за начинаещи в кухнята, така и за майстор-готвач.

В своята юбилейна книга Иван Звездев успява да създаде ярък кулинарен портрет на България – автентичен и запомнящ се.  „Вкусът на България“, който познаваме от деца и който искаме да съхраним за следващите поколения.

Из „Вкусът на България“ от Иван Звездев

„Вкусът на България“ от Иван Звездев + няколко рецепти

ЛЮБИМИТЕ МИ ПЕЧЕНИ КАРТОФИ

„Вкусът на България“ от Иван Звездев + няколко рецепти
 

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 1 час

4 ПОРЦИИ

ПРОДУКТИ

8 бр. средно големи картофа – 1 кг

8 с.л. олио

1 ч.л. сол

1 ч.л. червен пипер

10 стръка ситно нарязан копър

(2 ч.л. сушен)

1 ч.л. сушен босилек

1 ч.л. чубрица

1/4 ч.л. сушено чесново брашно

1/2 ч.л. сушен лук на гранули

Начин на приготвяне:

1. Фурната се загрява на 190°С.

2. Картофите се измиват добре, обелват се, отново се измиват и се подсушават с кърпа. Ако се използват пресни картофи, може да не се белят.

3. Нарязват се на осминки и се слагат в тава. Посоляват се и сеполиват с олио. Размесват се добре и се слагат да се пекат за45 минути в горещата фурна.

4. В купичка се размесват добре босилек, пипер, копър, чубрица,чесново брашно и сушен лук.

5. Изпечените картофи се поръсват с подправките и се разбъркват внимателно.

6. Тавата се връща във фурната и картофите се запичат за10 минути, след което са готови за сервиране.

АГНЕШКИ КЕБАП ПО ХАЙДУШКИ

„Вкусът на България“ от Иван Звездев + няколко рецепти

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 2 часа И 30 минути

6 ПОРЦИИ

ПРОДУКТИ

1 кг агнешко месо от плешка или бут

20 бр. печурки – около 250 г

2 глави лук

4 стръка пресен лук

2 стръка пресен чесън

(4 скилидки стар)

2 едри картофа – 200 г

4 стръка магданоз

1 клонка джоджен

(1 ч.л. сушен)

1 клонка чубрица

(1/2 ч.л. сушена)

1 – 2 ч.л. сол

2 ч.л. червен пипер

10 зърна черен пипер

4 с.л. олио

2 – 3 люти чушки

За сгъстяване :

120 мл червено

вино – мавруд

200 г домати

30 г масло

1 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

1. Месото се нарязва на едри хапки и се слага в голяма тава.

2. Нарязват се на филийки гъбите, лукът, чесънът и пресните подправки и се режат на дребно, а картофите – на малки кубчета.

3. Всичко се слага в тавата при месото, посолява се, подправя се с червен и черен пипер и се наливат 2 с.л. олио. Продуктите се разбъркват добре.

4. Намазва се глинен гювеч с малко олио и в него се слага месото със зеленчуци. По желание се добавят люти чушки.

5. Гювечът се затваря и се слага в студена фурна. Загрява се на 240°С и се пече за 60 минути.

6. В малка тенджера се загрява масло и се оставя да добие златисто-кафяв цвят. Поръсва се с брашно и след 10 – 15 секунди се слагат ситно нарязани домати. Заливат се с вино и сместа се оставя да заври, като се бърка непрекъснато.

7. Гювечът се изважда от фурната и се прибавя доматена смес.

8. Гювечът се затваря и се връща във фурната, а температурата се намалява на 150°С. Пече се още 80 – 90 минути, след което ястието е готово за сервиране.