Иван Звездев е един от най-популярните и обичани родни кулинари. Телевизионните му предавания и книги са послужили като въведение в готварството на цяло едно поколение, а днес усмихнатият водещ ни радва от най-популярния български кулинарен канал в YouTube – „Кухнята на Звездев”.
20 години след завръщането на Звездев от Аржентина в България и старта на кариерата му на малкия екран в книжарниците се появява луксозното юбилейно издание „Вкусът на България“, което събира 100 традиционни и придошли рецепти, издържали изпитанието на времето и настанили се трайно на трапезата на българина.
В настоящото издание са включени емблематични ястия от различни краища на България, които не са известни в цялата страна и такива, които идват извън българското землище, но са част от националната ни кухня – като дрипави першоре.
Ще откриете класически гозби като кавърма, козунак и боб по манастирски. Други включени ястия са навлезли съвсем наскоро, но вече са неразделна част от ежедневното ни меню – например спагетите с кайма.
Нещото, което ги обединява, е вкусът, който идва от подправките, както и усещането за завръщане у дома.
Това са рецепти, които предлагат бързо, лесно и вкусно решение на дилемата „Какво да сготвя тази вечер?“. Издание, което е подходящо както за начинаещи в кухнята, така и за майстор-готвач.
В своята юбилейна книга Иван Звездев успява да създаде ярък кулинарен портрет на България – автентичен и запомнящ се. „Вкусът на България“, който познаваме от деца и който искаме да съхраним за следващите поколения.
Из „Вкусът на България“ от Иван Звездев
ЛЮБИМИТЕ МИ ПЕЧЕНИ КАРТОФИ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 1 час
4 ПОРЦИИ
ПРОДУКТИ
8 бр. средно големи картофа – 1 кг
8 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
10 стръка ситно нарязан копър
(2 ч.л. сушен)
1 ч.л. сушен босилек
1 ч.л. чубрица
1/4 ч.л. сушено чесново брашно
1/2 ч.л. сушен лук на гранули
Начин на приготвяне:
1. Фурната се загрява на 190°С.
2. Картофите се измиват добре, обелват се, отново се измиват и се подсушават с кърпа. Ако се използват пресни картофи, може да не се белят.
3. Нарязват се на осминки и се слагат в тава. Посоляват се и сеполиват с олио. Размесват се добре и се слагат да се пекат за45 минути в горещата фурна.
4. В купичка се размесват добре босилек, пипер, копър, чубрица,чесново брашно и сушен лук.
5. Изпечените картофи се поръсват с подправките и се разбъркват внимателно.
6. Тавата се връща във фурната и картофите се запичат за10 минути, след което са готови за сервиране.
АГНЕШКИ КЕБАП ПО ХАЙДУШКИ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 2 часа И 30 минути
6 ПОРЦИИ
ПРОДУКТИ
1 кг агнешко месо от плешка или бут
20 бр. печурки – около 250 г
2 глави лук
4 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
(4 скилидки стар)
2 едри картофа – 200 г
4 стръка магданоз
1 клонка джоджен
(1 ч.л. сушен)
1 клонка чубрица
(1/2 ч.л. сушена)
1 – 2 ч.л. сол
2 ч.л. червен пипер
10 зърна черен пипер
4 с.л. олио
2 – 3 люти чушки
За сгъстяване :
120 мл червено
вино – мавруд
200 г домати
30 г масло
1 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
1. Месото се нарязва на едри хапки и се слага в голяма тава.
2. Нарязват се на филийки гъбите, лукът, чесънът и пресните подправки и се режат на дребно, а картофите – на малки кубчета.
3. Всичко се слага в тавата при месото, посолява се, подправя се с червен и черен пипер и се наливат 2 с.л. олио. Продуктите се разбъркват добре.
4. Намазва се глинен гювеч с малко олио и в него се слага месото със зеленчуци. По желание се добавят люти чушки.
5. Гювечът се затваря и се слага в студена фурна. Загрява се на 240°С и се пече за 60 минути.
6. В малка тенджера се загрява масло и се оставя да добие златисто-кафяв цвят. Поръсва се с брашно и след 10 – 15 секунди се слагат ситно нарязани домати. Заливат се с вино и сместа се оставя да заври, като се бърка непрекъснато.
7. Гювечът се изважда от фурната и се прибавя доматена смес.
8. Гювечът се затваря и се връща във фурната, а температурата се намалява на 150°С. Пече се още 80 – 90 минути, след което ястието е готово за сервиране.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!