Алапашката пътека започва отново да посреща пътешественици

  • Алапашката пътека започва отново да посреща пътешественици
    Алапашката пътека започва отново да посреща пътешественици

Има добри новини за онези, които се надяват да изминат пеша по цялата дължина на Апалашката пътека, тъй като забраната запрепоръките срещу провеждането дълги разходки по пътеката вече са премахнати.

През март 2020 г. организацията „Опазването на пътеките на Апалачите” посъветва туристите на дълги разстояния да отложат своите преходи поради многобройните рискове, които този стил на туризъм криеше за разпространението на COVID-19. Сега премахва тази препоръка по две причини - първата от които е широкото разпространение на ефективни ваксини срещу COVID-19, а второто се фокусира върху неотдавнашното съобщение на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, класифициращо дейности на открито като туризъм като значително по-ниски рискове за разпространение на вируса, дори сред малки групи както от напълно ваксинирани, така и от неваксинирани хора.

Завършена през 1937 г., Апалачанската пътека е най-дългата пешеходна пътека в страната, обхващаща повече от 2100 мили, пресичайки два национални парка, обхождайки осем национални гори и удряйки 14 държави от Джорджия до Мейн. Всяка година приблизително 3500 души се опитват да изминат пешеходната пътека, макар че само всеки четвърти преминава през нея. Смята се, че два до три милиона души преминават по част от Апалашката пътека годишно и са привлечени от мъгливите си планини, дълбоки гори, цветни пасища и наблюдения на мечки.

Част от причините, поради които „Опазването на пътеките на Апалачите” издаде препоръки срещу предприемането на походи на дълги разстояния миналата година, е, че туристите остават в приюти, къмпинги, навеси и хижи по пътеката – и не всички от тях са настроени за социално дистанциране. Съществуват и рискове за туристите, които спират в градовете, за да се снабдяват отново. За да стигнат до тези градове, те трябва или да организират транспорт или да тръгнат стоп, което увеличава риска от разпространение на вируса.

В допълнение към получаването на ваксина, „Опазването на пътеките на Апалачите” сега насърчава туристите да носят маска, когато социалното дистанциране не може да бъде запазено; да опаковате палатка или друга лична система за подслон, вместо да използвате често претъпканите тристранни заслони в различни точки на пътеката; и да следват препоръките на Центровете за контрол и превенция на заболяванията за защита на себе си и другите, включително кога да избягват пътуванията.

„Опазването на пътеките на Апалачите” също така изброява промени в своите насоки, включително класифицирайки „пътешествие“ на пътеката – когато турист се опитва да премине цялата пътека в рамките на 12-месечен период – като по-безопасна дейност, особено за тези, които са били напълно ваксинирани срещу COVID-19. От организацията също така ще рестартира програмата си за разпознаване за туристи, които са завършили пълен преход по пътеката, която е била на пауза по време на пандемията. Той обяви дати за отваряне на два от своите посетителски центрове. Седалището и центърът за посетители на организацията в Харпърс Фери, Западна Вирджиния, ще отвори отново с модифицирани операции на 27-и май, а посетителският център в Монсън, Мейн, ще отвори врати на 2-ри юни.

 

Актуална информация и актуализирани указания могат да бъдат намерени на уебсайта за опазване на пътеките на Апалачите тук.