Халф Доум – една от красотите на Калифорния

  • Халф Доум – една от красотите на Калифорния
    Халф Доум – една от красотите на Калифорния

Халф Доум (в превод: „полукупол“) е гранитен купол в източния край на долината Йосемити в Национален парк „Йосемити“, Калифорния, САЩ. Това е едно от популярните скални образувания в парка, наречено така заради разпознаваемата си форма.

От едната си страна скалата е плоска, а от другите страни има заобления вид на купол, който изглежда като да е разрязан вертикално през средата. Гранитната скала се издига над долината на 1500 м над земята и на близо 2750 м над морското равнище. Тя првилича много катерачи за бейс джъмпинг.

От долината скалата се вижда като кръгъл купол с отрязана северозападна половина, но това впечатление е илюзорно. От Уошбърн Пойнт, Халф Доум се вижда като тънък скален хребет, ориентиран в посока североизток–югозапад, като югоизточната му страна е почти толкова стръмна, колкото и северозападната, с изключение на върха.

Стандартният тур по северозападната стена на Халф Доум е сериозно катерачно предизвикателство, продължаващо обикновено две-три дни, което е по силите само на опитните алпинисти.

Халф Доум – една от красотите на КалифорнияСнимка: wikipedia.org

Ако възнамерявате да прекарате нощта в подножието на обекта, както правят повечето катерачи, се нуждаете от специално разрешение за пребиваване на територията на националния парк (издава се безплатно). Тези, които не владеят алпийската техника, могат да изкачат върха по маршрута, наричан Кейбълс и снабден с изсечени в скалите стъпала и парапети на най-стръмните участъци.

Тази толкова популярна туристическа пътека в Йосемити е достъпна само за не повече от 300 туристи дневно и ще трябва да се сдобиете с разрешително за туризъм в Йосемити. Голяма част от тези документи се издават на специална лотария през март, но около 50 на ден остават свободни и се разиграват на своеобразна лотария (плащате 20 щатски долара и подавате молбата два дни предварително).

В района на Йосемити има няколко места за къмпингуване, но Лагер 4 е духовен център на скалното катерене в долината (през 2003 г. той беше записан в националната листа на историческите места).