Амстердам иска да забрани на туристите да купуват канабис в града

  • Амстердам иска да забрани на туристите да купуват канабис в града
    Амстердам иска да забрани на туристите да купуват канабис в града

Амстердам има какво да предложи на посетителите, от красива архитектура и фантастични ресторанти до оживена културна сцена, съставена от художествени галерии и музеи.

Има и по-известна страна на града, където пътниците, които искат да се впият в сензорните удоволствия на живота, традиционно са го правили много лесно. 

В допълнение към новината, че туристите вече няма да могат да обикалят известния квартал на червените фенери, сега служителите удвояват предложенията за забрана на туристи да купуват канабис в кафенета.

С население от приблизително 850 000 души, Амстердам се бори в последно време с тълпите туристи, които си проправят път там всяка година. Само през 2018 г. 19 милиона души са посетили града. И изглежда, че примамката на кафенетата е основен фактор за решението им да дойдат.

Миналата година кметът Фемке Халсема поръча проучване сред посетителите, което включваше въпроси за кафенета, в които се продава легално канабис. Проучването разкри, че 57% от чужденците, посещаващи центъра на Амстердам, казват, че посещението на кафене е „много важна причина“ за посещението им. На въпрос дали ще се върнат или не, ако не могат да получат достъп до кафенета, 34% от туристите от чужбина са казали, че не са сигурни, докато 11% са отговорили, че няма.

"Амстердам е голям и атрактивен град и ние искаме да привлечем туристи, но бихме искали те да дойдат заради богатството му, красотата му и културните институции," каза г-жа Халсема пред съвета. "Проблемът е: просто има твърде много от тях."

С оглед на това и с много реален проблем с овъртуризма, особено в районите на Де Вален и Сингел, където преобладават червените фенери и кафенетата, резултатите от изследването породиха въпроси относно ограничаването на достъпа на туристи до кафенета като начин за намаляване на числата. Предложенията също са част от по-широк план за борба с организираната престъпност в центъра на града.

В писмо до съвета от 8 януари кметът Халсема предложи да се въведе „критерий за пребиваване“, който позволява само на местните жители да използват кафенета, като по този начин намалява купуването на канабис от туристите и улеснява управлението на туризма в града. През 2020 г. бяха вдигнати туристически данъци и бяха наложени по-строги санкции при отдаване под наем на Airbnbs за борба с прекомерния туризъм в Амстердам.

Очаква се новите мерки за канабиса да влязат в сила през следващата година. Понастоящем всички несъществени магазини, включително кафенета, са затворени в Холандия съгласно ограниченията на COVID-19. Въпреки че е законно кафенетата да продават канабис, производството на наркотици е незаконно в Холандия.